Când se schimbă ora în 2025 și trecem la ora de vară

ceas oră
Foto: obpia30 / pixabay.com

În acest an vom trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie (noaptea de sâmbătă spre duminică). Astfel, în acea noapte ceasurile se vor da înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că noaptea va fi mai scurtă. Ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar românii vor „pierde” o oră de somn.

În România, ora se schimbă de două ori: la sfârșitul lunii martie se trece la ora de vară, iar ceasurile se dau înainte (ora 3:00 devine ora 4:00), iar la finalul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, iar ceasurile se dau înapoi (ora 4:00 devine ora 3:00).

Schimbarea orei se practică în multe state din lume, scopul său fiind ca oamenii să aibă parte de mai multă lumină naturală dimineața, adică atunci când sunt activi. Pe de altă parte, faptul că toamna ceasurile se dau înapoi cu o oră înseamnă că seara se întunecă mai devreme, creând impresia că ziua devine mai scurtă.

Din cauza controverselor legate de schimbarea orei, unele țări au renunțat la această practică de-a lungul anilor. Printre acestea de numără Islanda, Turcia, China, Rusia, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Mexic, Samoa, Siria sau Uruguay.

Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru renunțarea la ora oficială de vară în 2021, dar implementarea măsurii a fost amânată deoarece Consiliul UE nu are încă o poziție cu privire la acest subiect. Pentru a formula o poziție a Consiliului, este necesară o majoritate calificată a statelor membre.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.