În acest an vom trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie (noaptea de sâmbătă spre duminică). Mai exact, în acea noapte ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că noaptea va fi mai lungă. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, iar românii vor „câștiga” o oră de somn.
Deși are foarte mulți critici, schimbarea orei se practică încă în multe state din lume, scopul său fiind ca oamenii să aibă parte de mai multă lumină naturală dimineața, adică atunci când sunt activi. Pe de altă parte, faptul că ceasurile se dau înapoi cu o oră înseamnă că seara se întunecă mai devreme, ceea ce creează impresia că ziua devine brusc mai scurtă.
Din cauza controverselor legate de schimbarea orei, multe țări au renunțat la această practică de-a lungul anilor. Printre acestea de numără Islanda, Turcia, China, Rusia, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Mexic, Samoa, Siria sau Uruguay.
În UE, Parlamentul European a votat în martie 2019 în favoarea renunțării la ora oficială de vară în 2021. Însă implementarea unei astfel de măsuri a fost amânată. Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European ar trebui să ajungă la un acord pentru a adopta legislația necesară renunțării la schimbarea sezonieră a orei.
Consiliul UE nu a convenit încă asupra poziției sale cu privire la schimbarea orei. Pentru a formula o poziție a Consiliului, este necesară o majoritate calificată a statelor membre. În mod similar, o majoritate calificată a statelor membre ar trebui să sprijine textul final negociat cu Parlamentul European.
Nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la această chestiune și nu a fost definit un calendar pentru o astfel de decizie. Sistemul actual, care implică variații de o oră, prelungind orele de lumină naturală în timpul verii, se menține în vigoare, se arată pe site-ul Consiliului UE.
Foto: obpia30 / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: