Românii, solidari cu Nepalul. Câți bani au fost donați pentru victimele cutremurului

alex găvan
Alpinistul Alex Găvan a inițiat campania "Bucurie pentru Nepal". Foto: Pagina de Facebook Alex Găvan

Campania „Bucurie pentru Nepal” (“Joy for Nepal”), inițiată de alpinistul Alex Găvan pentru ajutorarea victimelor cutremurului de 7,8 grade din luna aprilie, a strâns până la această dată echivalentul în lei a peste 100.000 de euro, informează agerpres.ro.

Cei 101.000 de euro vor fi folosiți pentru finanțarea unor proiecte de reconstrucție. Cele mai multe donații au venit de la donatori persoane private care au trimis un SMS în valoare de 2 euro la un număr pus la dispoziție prin platforma www.donatie.ro. Acest număr a fost dezactivat începând cu data de 1 august.

Până pe 31 iulie au fost trimise 31.070 de SMS-uri, echivalentul a 62.140 de euro. Potrivit procedurilor platformei www.donatie.ro, toți banii vor fi transferați spre proiect după luna septembrie, operatorii de telefonie acceptând să susțină această campanie fără costuri de operare.

Restul banilor au venit din donații cu cardul și transferuri bancare de la persoane private și din sponsorizări de la companii, precum și din alte inițiative de strângere de fonduri, ca de exemplu: un proiect umanitar cu copiii de la o grădiniță, care a adus peste 1.000 de euro; o sesiune de zumba caritabilă la Pitești, în urma căreia s-au strâns 560 de euro; o petrecere în grădină cu licitație caritabilă, care a adus echivalentul a 5.000 de euro.

În lunile august și septembrie se vor mai putea face donații pe site-ul www.alexgavan.ro/nepal, precum și sponsorizări. De asemenea, în această perioadă se află în derulare o campanie de strângere de fonduri cu sprijinul Paravion, care a creat o facilitate pe site-ul propriu pentru a permite clienților săi să doneze un euro în momentul achiziției de servicii turistice. Paravion va dubla fiecare contribuție făcută de clienții săi, iar posibilitatea de a dona este valabilă în mai multe țări în care activează compania.

„Sunt zeci de mii de oameni care au contribuit”

„Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect. Gândul că sunt zeci de mii de oameni care au contribuit mă emoționează și mă umple de recunoștință. Mă simt de parcă am urcat împreună un vârf de peste 8.000 de metri — al șaptelea optmiar al meu. Așa cum și în Himalaya, după ce ai atins vârful trebuie să și revii în tabăra de bază pentru a se considera ascensiunea completă, acum urmează partea a doua a proiectului: finanțarea responsabilă și transparentă a acestor bani în activități de reconstrucție. Până la această dată, partenerii noștri din Nepal, Karuna-Shechen, au făcut evaluarea nevoilor în teren. Acum suntem în discuții cu ei pentru identificarea proiectelor pe care le vom finanța și pe care le vom anunța public odată ce le stabilim”, a declarat Alex Găvan, potrivit agerpres.ro.

Toți banii strânși vor ajunge la oamenii aflați în nevoie din Nepal, prin intermediul proiectelor de reconstrucție gestionate de organizația Kharuna-Shechen, fondată de autorul Matthieu Ricard. Obiectivul campaniei este să finanțeze reconstrucția comunităților izolate care au fost afectate de cutremurul din 25 aprilie 2015, precum refacerea unor școli.

Campania „Bucurie pentru Nepal” a fost lansată pe 19 mai 2015, ca răspuns la cutremurul din 25 aprilie, care l-a surprins pe Alex Găvan în tabăra de bază de pe Lhotse/ Everest.

Pe site-ul de campanie www.alexgavan.ro/nepal vor fi publicate rapoarte de activitate pentru a urmări în mod transparent utilizarea fondurilor și progresele realizate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Reduceri eMAG laptopuri. Șase oferte atractive
Locuri de munca pentru români în străinătate. Electricieni și tehnicieni pentru Vestul Europei și țările din Golf
Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.