Un călugăr de la Putna are doctorat în matematică, luat în SUA

FOTO: matematicasiteologie.wordpress.com
FOTO: matematicasiteologie.wordpress.com

Părintele Ieremia de la Mănăstirea Putna deține un doctorat în matematică, pe care l-a dat în SUA, la Berkeley.

El a povestit că matematica l-a atras încă din primii ani de şcoală, deşi în familia sa nu a existat vreo tradiţie în acest sens.

“Am început să merg la olimpiade începând cu clasa a IV-a. Anii au trecut, am dat, firesc, la matematică în Bucureşti, unde am intrat fără examen de admitere, pentru că eram olimpic. Am optat pentru Secţia de cercetare. Absolvenţii de după 1989 ai acestei secţii au creat o pârtie către străinătate. S-a creat un renume că matematicienii români sunt buni. Şi, într-adevăr, au fost unii foarte buni la început, spărgătorii de gheaţă, care au plecat în America, iar noi am urmat acest drum deja bătătorit de ei. Este un proces standard de a aplica, trimiţând dosarul la mai multe universităţi din America. Am fost primit la University of California at Los Angeles (UCLA) şi la University of California at Berkeley (UC Berkeley). Am ales-o pe ultima pentru că avea un prestigiu mai mare”, a povestit călugărul, citat de publicația Pelerin Ortodox.

Berkeley este un oraş aflat în apropiere de San Francisco, unde se află biserica cu moaştele Sfântului Ioan Maximovici, despre care părintele de la Putna citise înainte să aplice pentru bursa de America.

El mai povestește că viaţa trăită în SUA nu a fost mult diferită de cea a unui monah, părintele simțindu-se foarte singur.

“În general, în America se suferă de singurătate. Producţiile lor de divertisment sunt o încercare de a umple un gol. Orice om care merge în America are un şoc, în sensul că filmele lor sunt altceva decât viaţa lor. E ca şi cum mergând printr-un deşert vezi un panou, iar în film nu vezi pustiul, ci ţi se arată numai panoul. E multă singurătate acolo, distanţele fizice sunt mari şi acestea implică distanţe enorme între oameni”, a mai spus călugărul de la Putna.

Perioada petrecută în America a fost și cea în care l-a determinat să se călugărească.

Astfel, după ce a petrecut cinci ani în America, între 2002 și 2007, în  ultimul an de doctorat a revenit acasă pentru că mama sa era bolnavă, iar peste câteva luni avea să se întoarcă definitiv în țară, unde s-a călugărit la Putna.

FOTO: matematicasiteologie.wordpress.com