Contract de muncă, PFA sau drepturi de autor? Care variantă este mai economică

Calculator venituri (Foto: 401(K) 2012 / Flickr)
Calculator venituri (Foto: 401(K) 2012 / Flickr)

Costurile pe care le suportă companiile cu angajații cu contract de muncă, PFA sau drepturi de autor diferă de la caz la caz.

În acest articol vă explicăm câteva dintre cele mai importante diferențe, cât și cum se calculează veniturile în funcție de contribuțiile pe care angajatul trebuie să le achite.

Înlocuirea tradiționalului contract individual de muncă are sens în firmele unde activitatea poate fi derulată în mod independent față de prestator.

Dacă doriți să vă calculați venitul net în funcție de contribuțiile pe care trebuie să le achitați statului, intrați aici.

Contract individual de muncă vs. Drepturi de autor

Pentru a încadra corect veniturile în categoria contractelor pentru cedarea drepturilor de autor, trebuie să se respecte cel puțin 4 din următoarele criterii din articolul 7 din Codul Fiscal:

  • Persoana fizică își poate alege locul, modul de desfășurare a activității și programul de lucru.
  • Dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct sau prin personal angajat.
  • Poate lucra pentru mai mulți clienți.
  • Patrimoniul folosit, capacitatea fizică și intelectuală sunt dispuse de către persoana fizică autorizată.
  • Eventualele riscuri sunt asumate de către persoana fizică sau persoana fizică face parte dintr-un copr profesional cu rol de reprezentare.

În cazul drepturilor de autor, contribuțiile la bugetul de stat sunt mai mici.

De exemplu, pentru o remunerație de 5.000 de lei net, costul contribuțiilor și impozitul datorate este de 1.188 de lei, care reprezintă mai puțin de un sfert din venitul net.

De cealaltă parte, pentru un salariu net identic, de 5.000 de lei, în cazul unui contract de muncă se vor plăti contribuții individuale de 3.752 de lei, de peste trei ori mai mult.

Drepturi de autor vs. PFA

În cazul Persoanelor Fizice Autorizate, pentru o remunerație netă de 5.000 de lei, se vor plăti 1.600 de lei în contribuții și impozit.

Costul raportat la salariul net este de 32%, dar acesta poate fi și mai mic de atât. Poate interveni situația în care PFA-ul poate determina impozitul în baza normei de venit.

De exemplu, în domeniul IT, norma este de 27.000 de lei, iar costul contribuțiilor și impozitului va fi de 720 de lei pe lună, care este un raport de 14,4 la sută din salariul net.

Aflați mai multe și despre algoritmul de calcul pentru contribuția la fondul de handicap de aici.

Dacă PFA-ul este în sistem real, este mai avantajoasă plata angajaților în sistemul drepturilor de autor, costurile fiind mai mici cu 8 procente. De cealaltă parte, în cazul PFA-urilor cu normă de venit, costul este mai mic cu 10% din venitul net față de contractele pe drepturi de autor.