Se dorește stârpirea unei buruieni. Amenzi de până la 5.000 de lei pentru cei care nu o distrug

buruiana ambrozie
Ambrozie. Foto: Wikimedia Commons

Primăria București vrea să stârpească o buruiană numită „ambrozie”, iar cei care nu o distrug riscă amenzi usturătoare.

Consiliul General al Municipiului București va dezbate în ședința de miercuri, 30 august, un proiect de hotărâre privind combarea și distrugerea ambroziei pe teritoriul capitalei.

Potrivit noii hotărâri, administratorii domeniului public și privat din București, dar și persoanele fizice și juridice, titulari sau administratori de terenuri private, au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a ambroziei (Ambrosia artemisiifolia pe numele științific).

Dacă hotărârea va fi votată, cei care nu stârpesc buruiana pe terenurile pe care le dețin vor fi amendați cu 500 – 2.000 de lei în cazul persoanelor fizice și cu 2.500 – 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Se interzice însă utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei deoarece lucrările de combatere și distrugere vor fi aplicate în mediul urban.

Ambrozia, numită și iarba pârloagelor, este o plantă înaltă de 20-90 de cm, cu tulpină ramificată, acoperită de peri moi. O singură plantă produce până la 62.000 de fructe. Înflorește în august-septembrie, iar înmulțirea se face prin semințe.

De este periculoasă ambrozia

Este o buruiană invazivă originară din America de Nord, care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine sau locuri lăsate în paragină. Uneori pătrunde în culturi agricole (porumb).

A fost introdusă în Europa odată cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania. În România a fost observată prima dată la Orșova în anul 1910.

Impactul negativ al ambroziei se manifestă mai ales asupra sănătății oamenilor. Polenul acestei plante este puternic alergen, determinând simptome asemănătoare astmului bronșic. Alergia la polenul de ambrozie se manifestă prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât, în cerul gurii sau la ochi, lăcrimare, înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.