Blestemul tutunului. Gara modernă prin care trenul n-a mai trecut de 8 ani

Gara din Câmpulung la Tisa FOTO: Graiul.ro
Gara din Câmpulung la Tisa FOTO: Graiul.ro

Gara din comuna Câmpulung la Tisa, o localitate din Maramureș, de la granița cu Ucraina, a fost închisă în urmă cu opt ani, pentru că pe acolo nu mai trecea niciun tren. Însă, în toată această perioadă au rămas aici patru angajați și există chiar și un șef de gară.

Mai mult, potrivit jurnaliștilor de la Graiul.ro, în urmă cu trei ani, gara a fost și modernizată pentru a răspunde cerințelor europene. În total, s-a investit 1 milion de euro.

„Toată lumea aşteaptă trenul, numai că el nu soseşte! De asemenea, există un şef de gară şi personal care deserveşte gara prin care nu trece nici un tren. Următoarea staţie de la noi ar fi în Ucraina.

Dacă s-ar deschide traficul pe acest tronson, s-ar putea ajunge mult mai repede în Europa, la Budapesta, Viena. În urmă cu doi ani, în „Mersul trenurilor” era o legătură Sighet-Budapesta, dar prin Cluj-Napoca, deci un ocol foarte mare şi făceai cam 16 ore în mers.

Aşa, pe aici, timpul s-ar reduce poate la 10 ore. Acest lucru şi-ar aduce aportul la dezvoltarea economică a localităţii”, a declarat viceprimarul localității, Mihai Rudolf Lemak, pentru Graiul Maramureșului.

Viceprimarul este de părere că linia s-a închis din cauza faptului că se făcea contrabandă cu țigări. „Era plin trenul de cartușe cu țigări. Totuşi, eu cred că nu trenul trebuia oprit, ci acolo trebuia să se fi luat măsuri de control mai strict. Dar detalii exacte nu cunosc. Cert este că în gara din Câmpulung la Tisa s-a constatat că e plin trenul de baxuri de ţigări şi aşa că s-a închis. Evenimentul s-a petrecut prin 2005-2006”, a mai spus viceprimarul.

În același timp, alte gări, unele incluse pe lista monumentelor istorice, stau în paragină și s-ar putea prăbuși în curând. Un exemplu vine din Vrancea, acolo unde în vară, inspectorii Direcției Județene de Cultură au amendat SNCFR-CF Galați pentru faptul că nu au făcut nicio lucrare de protejare a Gării Odobești, aflată pe lista monumentelor istorice, a relatat Ziarul de Vrancea.

Gara din Obobești a fost construită între anii 1893 și 1895 și făcea legătura cu Valea Putnei și Valea Milcovului. Documentele istorice arată că a fost unul dintre cele mai importante centre de transport din țară. Personalitățile importante care venea la Odobești erau întâmpinate în gară cu muzică de fanfară. De aici se pleca în trăsuri spre Dealul Obobeștilor.

Gara Odobești, monument istoric FOTO: Ziaruldevrancea.ro
Gara Odobești, monument istoric                                       FOTO: Ziaruldevrancea.ro
Gara Odobești, monument istoric FOTO: Ziaruldevrancea.ro
Gara Odobești, monument istoric                                                                        FOTO: Ziaruldevrancea.ro

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandarea editorilor GreatNews:

https://greatnews.ro/blue-air-anunta-5-noi-rute-din-cluj/