Pentru prima dată în viață, 2 bătrâni dintr-un sat din România au lumină în case

panouri fotovoltaice ciocănești
Căsuțele au acum panouri fotovoltaice. Foto: adevărul.ro

Doi bătrâni dintr-un sat din Munții Apuseni, care trăiesc singuri de zeci de ani, au pentru prima dată în viaţă lumină în casele lor, relatează adevărul.ro.

Câţiva oameni generoși au adunat o sumă de bani cu care au cumpărat două panouri fotovoltaice pe care le-au montat la locuinţele lui Nicolae Moişiu (84 de ani) şi Salvina Stanc (80 de ani) din cătunul Ciocăneşti, comuna Mogoş, județul Alba.

Bătrânii locuiesc în vârf de munte și stau singuri de zeci de ani. Rudele pe care le mai au fie au uitat de ei, fie sunt în vârstă şi nu mai pot să îi ajute.

Nicolae și Salvina stau la aproximativ 1 kilometru unul de altul. Fiecare dintre ei are câte o locuinţă veche, din lemn, acoperită cu paie.

Salvina a fost căsătorită timp de şapte ani, dar a rămas văduvă de tânără şi de atunci locuieşte singură în bordeiul ei. Iar Nicolae nu a fost însurat niciodată. Amândoi au trăit din creşterea animalelor şi din agricultura de subzistenţă. Nu au fost angajați niciodată, așa că nu au pensie.

Fiecare dintre ei primește un ajutor social în valoare de 100 de lei pe lună de la primărie, iar cu această sumă de bani trebuie să supravieţuiască o lună întreagă.

În cătunul Ciocăneşti mai sunt 10 case, în timp ce satul de care aparţin, Valea Barnii are circa 60 de locuitori.

ciocănești panouri fotovoltaice
Bătrânii au acum lumină în case. Foto: Mihaela Gligor / adevărul.ro

Sâmbătă, 10 decembrie, cei doi bătrâni au văzut lumina electrică pentru prima dată în casele lor, mai notează adevărul.ro. Câţiva oameni din județele Alba, Hunedoara şi Cluj au organizat o campanie de donaţii, susţinută de Radio Cluj, şi au adunat suma de 3.000 de lei necesară pentru a cumpăra două panouri fotovoltaice.

Oamenii au urcat la Ciocăneşti şi au montat panourile la cele două locuinţe.

Cel care a avut ideea de a aduce lumina în casele bătrânilor a fost Ion Crişan din Abrud: ”În vară trecând prin zonă şi făcând un traseu de legătură între comunele Mogoș şi Sălciua am cunoscut situaţia în care se aflau tanti Salvina şi nea Niculiţă. Eram singur, făceam poze, am ajuns la cei doi bătrânei şi le-am cunoscut povestea. În săptamana următoare am fost singur iar la ei cu alimente şi cu carneţelul în care notam ce mai au nevoie. În această toamnă echipa cu care facem drumeţii mi s-a alăturat şi împreună şi cu Radio Cluj am reuşit să achiziţiona panourile”.

Bătrânii au primit și alimente, saltele, pilote şi lemne.

ciocănești panouri fotovoltaice
Nicolae Moişiu. Foto: Horia Mihai Gligor / adevărul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.