Băncile mai pierd un război cu legea dării în plată. Prima Casă ar dispărea

Comisiile reunite de economie și juridică ale Senatului au decis ca legea dării în plată să se aplice și creditelor prin programul „Prima Casă”. De asemenea, amentamentele băncilor nu au fost luate în calcul.

Finanțiștii anunță că programul „Prima Casă” ar putea dispărea. „Dacă statul român a dat o garanție pe care tot statul român și-o ia înapoi permițând această dare în plată, în programul Prima Casă, în mod evident nu mai poate continua acest program.

A fost o opinie împărtășită și de Ministerul Finanțelor și este și rezultatul analizelor noastre, deci programul Prima Casă nu poate să fie în acestă lege a dării în plată. Nici nu se justifică pentru că rata de neperformanță, creditele neperformante din Prima Casă sunt 0,04%. Deci pe cine ajută să pui în dare în plată programul Prima Casă”, a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Săptămâna trecută, Banca Națională a trimis o scrisoare senatorilor din Comisia Buget-Finanțe prin care care cerea ca legea dării în plată să nu se aplice nici creditelor aflate în derulare, ci doar celor viitoare.

De asemenea, BNR mai propunea ca darea în plată să se aplice unor credite cu cel mult 150 de mii de euro. De asemenea, o altă condiție ar fi ca rata să reprezinte mai mult de 65% din veniturile cumulate ale datornicului și coplătitorului creditului.

În forma actuală, legea dării în plată precizează că toți cei care nu mai pot să plătească creditul ipotecar, pot preda băncii imobilul și datoriile se șterg. Legea urmează să fie supusă din nou votului în Senat și Camera Deputaților, după ce a fost retrimisă în Parlament pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis,

Băncile spun că vor înăspri condițiile de creditare. Două bănci au majorat deja avansul pentru creditele ipotecare și cer între 33 și 43% avans din valoarea imobilului pentru a acorda împrumuturi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase case din copaci. 12 locuințe în imagini superbe
Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Casa cu Brad, locul unde turistul devine un prieten. Cazare gratuită în inima Apusenilor sălbatici

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.