Un avion cu peste 90 de oameni la bord s-a prăbușit în Marea Neagră

avion tupolev 154
Tupolev 154. Foto: Dmitry A. Mottl (Wikimedia Commons)

Un avion militar rus s-a prăbușit în Marea Neagră, anunță BBC. Avionul a dispărut de pe radar la doar câteva minute după ce a decolat din Sochi, oraș situat în estul Mării Negre, iar autoritățile au găsit acum fragmente din aeronavă.

În avionul de tip Tupolev 154 (Tu-154) se aflau 92 de oameni la bord, printre care 9 jurnaliști, 8 membri ai echipajului și militari ruși. Însă cei mai mulți dintre pasageri (64) erau membri ai celebrei formații de muzică militară Alexandrov.

Autoritățile au anunțat că nu există supraviețuitori.

Avionul, care plecase din Moscova și oprise în Sochi pentru realimentare, urma să ajungă în provincia Latakia din Siria.

Agenția de presă Interfax a relatat că avionul a dispărut de pe radar la 20 de minute după ce a decolat de pe aeroportul Adler din Sochi, la ora locală 5.20. Avionul a dispărut de pe radar pe când se afla deasupra apelor teritoriale rusești.

„Fragmente din avionul Tu-154 care aparținea Ministerului Apărării au fost găsite la 1,5 kilometri de coasta Mării Negre în zona orașului Sochi, la o adâncime de 50-70 de metri”, a anunțat ministrul Apărării.

De asemenea, au fost găsite și trupurile mai multor pasageri.

Condițiile meteo erau favorabile. Potrivit unei înregistrări audio difuzate de mass-media din Rusia, în ultima conversație dintre controlorii de trafic aerian și piloți nu apare niciun indiciu că avionul ar fi întâmpinat dificultăți. Vocile acestora rămân calme până în momentul în care avionul a dispărut de pe radar, iar controlorii de trafic aerian au încercat în zadar să ia din nou legătura cu echipajul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, pasagerii din avion urmau să ia parte la o petrecere organizată pentru trupele militare rusești aflate în Siria. Spectacolul urma să aibă loc în baza militară Hmeimim, din provincia Latakia.

Corul Alexandrov a cântat foarte recent și în România

Formația Alexandrov este corul oficial al forțelor armate ruse. Cunoscut și drept Corul Armatei Roșii, acesta a fost înființat în anul 1928, în Rusia sovietică. Formația include și dansatori, precum și o orchestră.

Numele de „Alexandrov” vine de la Alexander Vasilievici Alexandrov, fondatorul grupului muzical, care a și compus muzica pentru imnul național al Uniunii Sovietice.

Corul Alexandrov a susținut pe 9 octombrie 2016, pentru prima dată, un concert excepțional în România, la Sala Palatului.

Pentru întâlnirea cu publicul român, corul a pregătit un recital din care nu au lipsit piese rusești consacrate precum Kalinka, Războiul sfânt sau Katiușa.

Tupolev 154, o aeronavă implicată în accidente aviatice

Tupolev 154 este un avion de linie sovietic, pentru distanțe medii, proiectat la mijlocul anilor 1960.

Până la data de 10 aprilie 2010 Tu-154 a fost implicat în 66 de incidente serioase, din care 37 cu pierderi de vieți omenești.

Pe 10 aprilie 2010, un avion de tip Tupolev 154 al Forțelor Aeriene Poloneze, care-l transporta pe președintele Poloniei Lech Kaczyński, pe soția sa, o delegație guvernamentală și a statului major, s-a prăbușit în ceață lângă aeroportul Smolensk-Nord, în accident pierzându-și viața toți cei 86 de membri ai delegației, precum și cei 8 membri ai echipajului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.