Autobuzul bio alimentat de materii fecale umane

autobuz cu materii fecale
Autobuzul care funcționează cu gaz provenit din materii fecale. Foto: Captură YouTube

Primul autobuz din Marea Britanie care este alimentat cu gaz ce provine din materii fecale umane și din resturi de mâncare și-a început călătoriile pe străzile din regat, relatează BBC.

Autobuzul funcționează pe bază de gaz metan bio, are 40 de locuri și îi va transporta pe călători între orașul Bath și Aeroportul Bristol.

De obicei, rețelele de canalizare și uriașele cantități de materii fecale care circulă pe sub marile orașe ale lumii sunt un subiect tabu: nu discutăm aproape niciodată despre ele și uităm de existența lor odată ce am tras apa la baie.

Iată însă că această parte nevăzută a orașelor își ia revanșa și chiar își dovedește utilitatea, devenind o sursă de energie mai curată decât benzina pe care o ard în mod normal motoarele mașinilor.

Departe de a încerca să ascundă publicului felul în care noul autobuz funcționează, creatorii săi s-au gândit să îl acopere de autocolante cu simpatice ilustrații colorate în care apar oameni care citesc în timp ce stau pe vasele de toaletă.

Autobuzul este produs în Avonmouth, la o fabrică de tratare a deșeurilor provenite din rețeaua de canalizare.

Autobuzul prietenos cu mediul poate călători până la 300 de kilometri cu rezervorul de gaz plin. Un plin este asigurat de materiile fecale produse de 5 oameni de-a lungul unui an.

„La ora actuală credem că avem capacitatea de a produce 17 milioane de metri cubi de gaz metan bio. Acest gaz metan poate fi folosit pentru a alimenta autobuze sau poate fi introdus în rețeaua generală, astfel încât atunci când îți pregătești micul dejun acasă, l-ai putea pregăti cu ajutorul gazului provenit din materiile fecale după care ai tras apa la toaletă”, a declarat Mohammed Saddiq, un reprezentant al fabricii unde este obținut gazul metan din fecale.

După cum menționează BBC, materiile fecale reprezintă o formă de energie regenerabilă, iar rezerva mondială este, cu siguranță, abundentă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.