Atentat la Nisa. Cum arată casa teroristului și ce spun vecinii despre el

Polițiștii francezi au făcut percheziții acasă la Mohamaed Lahouaiej-Bouhlel, cel idendificat ca fiind autorul actului terorist din Nisa. Actele sale au fost descoperite în cabina tirului, imediat după ce a fost ucis.

Vecinii au declarat pentru presa franceză că era „singuratic” și „o persoană care nu prea vorbea”. De asemenea, aceștia au mai spus că nu părea o persoană religioasă și purta des pantaloni scurți, un articol vestimentar interzis pentru islamiștii fundamentaliști.

Vecinii au mai observat că folosea ca mijloc de transport o bicicletă, pe care uneori o urca în locuință, alteori o lăsa lângă o camionetă de serviciu. Alți vecini spun că nu răspunde niciodată la salut, iar o femeie l-a caracterizat ca fiind „un bărbat frumos, care îi fixa prea mult cele două fiice”.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel e născut în Tunisia în 1985 și avea cetățenie franceză. Potrivit polițiștilor, e tatăl a trei copii. Fosta sa soție a fost reținută de anchetatorii francezi, care încearcă să afle exact motivele care l-au făcut să comită atentatul terorist.

NiceMatin.com a publicat imagini din casa teroristului. Aceștia spun că două imobile au fost evacuate înaintea perchezițiilor și un colet suspect ar fi fost detonat. Apartamentul teroristului se află într-un bloc de pe strada Turin din Nisa.

Sursa: NiceMatin.com
Sursa: NiceMatin.com
Sursa: NiceMatin.com
Sursa: NiceMatin.com
„Va fi o luptă de durată, dar vom învinge!”

În urma atentatului de pe Promenade des Anglais sunt 84 de morți, printre care trei elveţieni, doi americani, un rus, un ceh, un italian, un australian. 202 de persoane sunt rănite. 188 de oameni sunt spitalizaţi. Dintre aceștia, 52 sunt în stare de „urgență absolută”.

„Ne aflăm în fața unei lupte care va fi de durată. Avem un inamic care va continua să lovească. Ei sunt Răul și noi suntem capabil să îi învingem. (…) De ce Nisa? Pentru că este un oraș cunoscut în întreaga lume, unul dintre cele mai frumoase de pe planetă. De ce 14 iulie? Pentru că este sărbătoare libertății.

Iar acest individ a comis acest atac terorist tocmai pentru a lovi Franța. Printre victime sunt și copii, care veniseră să asiste la focurile de artificii împreună cu familiile lor și care au fost uciși pentru a satisface cruzimea unui individ, poate a unei organizații.

Trebuie să răspundem amenințării care vizează folosind toate mijloacele necesare și fac apel aici, de la Nisa, la unitate, la coeziune, pentru că Franța trebuie să fie puternică”, a declarat Hollande.

Reacția liderilor lumii musulmane: „Un act laș!”

Liderii religioși din lumea arabă au condanat atentatul de la Nisa. Clericul din Arabia Suadită, Sheikh Salman al-Auda, a spus, de asemenea, că „ucigașul va fi blestemat de Dumnezeu, îngerii lui, și de toți oamenii”, potrivit The Guardian.

Muftiul Egiptului a declarat că astfel de oameni „care îl urmează pe Satan vor fi condamnați și în viața viitoare”. De asemenea, Arabia Saudită, împreună cu mai multe state din Golf, au trimis un mesaj comun prin care condamnă atacul terorist și își arată solidaritatea cu Franța.

Atentatul a fost condamnat și de șeful Ligii Statelor Arabe, Abul Gheit, dar și de rerezentanții Universității egiptene „Al-Azhar”, centrul principal de studiu al islamului sunit. Aceștia fac un apel pentru „unirea eforturilor de a învinge teroriștii și pentru a curăța lumea de rău”.