Statul Islamic a revendicat atentatul de la Londra. 4 morți, doi români printre răniți

Podul Westminster, Londra

Statul Islamic a revendicat atentatul terorist de miercuri, 22 martie, din Londra, în care și-au pierdut viața patru persoane – doi pietoni, un polițist și atacatorul. Printre cei 36 de răniți sunt și doi români, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Amaq, agenția de presă a Statului Islamic, a anunțat că atentatul din capitala Marii Britanii a fost realizat de un membru al grupării.

Potrivit Amaq, atacatorul de la Westminster era un „soldat al Statului Islamic”, relatează BBC.

Ieri, la ora locală 14:40, un autoturism a intrat în zona pietonală de pe podul Westminster și i-a lovit pe trecători.  Zeci de oameni au fost răniți, iar mașina a continuat să circule pe trotuar până s-a izbit de un zid.

Șoferul a coborât de la volan și a alergat spre intrarea în Parlament, fiind blocat de polițiști. A fost momentul în care atacatorul l-a înjunghiat pe unul dintre politiști. Acesta din urma avea să își piardă viața, în ciuda eforturilor medicilor.

Ceilalți polițiști au deschis focul când bărbatul se pregătea să atace cu cuțitul un alt om al legii.

Inițial s-a crezut că există un al doilea atacator, însă astăzi Poliția a anunțat că bărbatul ucis a acționat singur. Potrivit autorităților, acesta a comis atacul deoarece a fost „inspirat de terorismul internațional”. Primul-ministru Theresa May a declarat că atacatorul este un bărbat născut în Marea Britanie care era cunoscut serviciilor de informații.

După atentat, forțele de ordine au desfășurat percheziții la mai multe adrese din Londra, Birmingham și din alte localități. 8 persoane au fost arestate, însă deocamdată nu se cunoaște legătura acestora cu atacul de ieri.

Numărul morților a ajuns la 4: atacatorul (a cărui identitate nu a fost deocamdată dezvăluită), polițistul în vârstă de 48 de ani, o femeie de aproximativ 40 de ani care lucra la un colegiu din Londra și un cetățean american în vârstă de 50 de ani.

7 dintre răniți se află în stare gravă la spital. Alte 29 de persoane au primit îngrijiri medicale.

O femeie a fost salvată chiar din apele râului Tamisa, după ce a sărit de pe pod. Printre răniți se numără și trei liceeni francezi cu vârste de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania.

infografic atentat londra 22 martie 2017

Doi români răniți pe podul Westminster

Printre cei răniți în atentat sunt și doi români, a anunțat MAE. Iată mesajul complet al autorităților române:

„În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”, subliniază sursa citată.

Cine sunt cei doi români care au fost răniți în atentatul de la Londra

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări, precizează MAE.

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

VIDEO:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.