Există câteva reguli foarte clare pe care trebuie să le respecți atunci când faci asocierea vinului cu preparatele culinare. O asociere corectă a vinului începe de la culoare. Regulile de bază spun că vinurile albe se asociază cu preparatele din carne albă și vinurile roșii cu preparate din carne roșie.
De exemplu, carnea de porc și cea de vită merg cu un vin roșu sec. Tot cu un roșu sec merg și preparatele din carne de miel sau vânat sau curcanul. Carnea de pui se potrivește cu un vin alb sec sau demisec, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. De asemenea, peștele merge cu vinul alb sec sau demisec.
În schimb, dacă vreți să serviți invitaților băuturi spirtoase, trebuie să știți că dacă aveți o gustare tradițională cu mezeluri, brânză sau măsline, se asociază cu țuica, votca, vișinată sau chiar un whisky.
În ceea ce privește deserturile, acestea se asociază în general cu vinuri dulci sau demidulci albe sau rose și cu vinuri spumante.
De asemenea, importantă este și densitatea. Sunt importante conținutul în alcool, concentrația aromelor și buchetului. De exemplu, pentru un preparat fin trebuie să aveți un vin fin, iar vinurile puternice merg cu preparatele consistente.
Asocierea vinului cu preparatele culinare
Vinurile cu o corpolență scăzută, de obicei cele albe, cu un volum de alcool mai scăzut, se asociază de obicei cu mâncăruri precum pește, preparate vegetariene, salate, aperitive și aperitive specifice mesei de prânz.
Cele care au o corpolență medie, care pot fi atât albe, cât și roșii, se asociază cu paste, pizza, cele care au nevoie de sosuri grele și pește mai gras.
Vinurile care au o corpolență mare, cele roșii, se sociază cu preparatele din carne roșie, precum și paste care au sosuri mai grele. Însă, foarte important, evitați asocierea cu mâncăruri foarte condimentate.
Asocierea vinului cu preparatele culinare. Fii atent și la anotimp
Însă atunci când nu știi cum să asociezi vinurile, există câteva reguli simple pe care trebuie să le urmezi și cu siguranță nu dai greș. De exemplu, un vin dulce merge perfect cu o mâncare acră sau sărată. Fii atent și la anotimp. De obicei, iarna se beau vinuri roșii și corpolente, iar vara rose și albe.
Foarte important de știut este că atunci când gătiți cu vin, la masă trebuie să fie același tip în pahare.
Mai trebuie să rețineți faptul că vinurile roșii se beau la temperatura camerei. Vinurile albe se beau întotdeauna reci. Vinurile rose se pot asocia cu orice preparat gastronomic.
Foarte important, dacă aveți la masă vinuri noi și vechi, cele mai recente se beau primele. De asemenea, vinul roșu se bea după vinul alb sec și demisec.
FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: