Arta își câștigă drepturile. Un tablou de Gaugain, vândut pentru o sumă record

tablou
Un tablou de Gaugain, vândut pentru o sumă record. Foto Wikipedia

Un tablou realizat de către binecunoscutul artist francez Paul Gaugain intră în istorie, după ce a fost a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată.

Pictura care înfățișează două femei tahitiene și care se numește „Nafea Faa Ipoipo” (Când te vei căsători) a fost pictată în anul 1892 și se cunoștea că aparținea unui colecționar elvețian, Rudolf Sraechelin, din Basel.

În ultimii 50 de ani, iubitorii de artă au putut vedea lucrarea în original la Kunstmuseum Basel din Elveția, dar de acum înainte vor trebui să meargă mii de kilometri pentru a o revedea.

Deși nu s-a confirmat oficial, se pare că un muzeu din micuțul stat Qatar s-a îmbogățit cu valorosul tablou, pe care a dat 197 de milioane de lire sterline. Același stat a mai plătit pentru o lucrare de-a lui Paul Cezanne 158 de milioane de lire sterline, stabilind și atunci cel mai mare preț plătit pentru o pictură.

Fostul proprietar, Rudolph Staechlin a confirmat vânzarea, dar nu a spus cui i-a dat-o.

„Nu neg și nu confirm vânzarea”, a pus pentru NYT, atunci când a fost întrebat dacă muzeul din Qatar și-a îmbogățit colecția de picturi extrem de scumpe.

Pictura lui Gaugain este una dintre cele mai admirate opere a perioadei post-impresioniste. Autorul ei a locuit în Tahiti, unde a fost fascinat de frumuzețea femeilor de acolo, așa că s-a născut firesc tabloul „Nafea Faa Ipoipo”, în care două fete tahitiene se află pe pământ polinezian.

Pentru încă o lună, iubitorii de artă mai au ocazia să o vadă la o expoziție din Basel dedicată lui Gugain, la Beyeler Foundation, iar apoi colecția va călători la Muzeul Reina Sofía din Madrid și la Phillips Collection din Washington. Cumpărătorul își va lua lucrarea abia anul viitor.

În 2011, lucrarea lui Cezanne, „Jucătorii de cărți”, a fost vândută cu 250 de milioane de dolari și reprezenta la acea dată cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o singură operă de artă la o licitație și dublu față de cât se plătise vreodată la un asemenea eveniment.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.