Arheologii au făcut o descoperire majoră despre om, într-o peșteră

Descoperire în peșteră. Foto: www.uib.no

Arheologii au făcut o descoperire majoră într-o peșteră din Israel, unde au găsit un craniu de om modern ce datează din anul 55000 î.en.

Acest lucru reprezintă prima dovadă a faptului că omul modern exista și în Orientul Mijlociu, într-o epocă în care oamenii de Neanderthal trăiau şi ei în acea regiune.

Un eveniment cheie în evoluția umană a reprezentat-o extinderea omului modern de origine africană în întreaga Eurasie, între anii 60000 î.e.n și 40000 î.e.n.

Pentru că scheletele din acea perioadă sunt foarte rare, acești strămoși rămân enigmatici, dar descoperirea din Israel face lumină despre situația migrației omului modern anatomic în afara Africii.

Cranii de om modern și de om de Neanderthal Foto: en.wikipedia.org
Cranii de om modern și de om de Neanderthal Foto: en.wikipedia.org

Arheologii au descoperit în peștera Manot doar o parte din craniul uman, dar care are o formă distinctă și anume o „umflătură” în regiunea occipitală care poate fi găsită atât la neanderthalienii europeni, cât şi la majoritatea primilor oameni moderni din paleoliticul superior și care îl asociază cu craniile oamenilor moderni din Africa şi Europa.

Această descoperire sugerează că omul de Manot ar putea fi înrudit de aproape cu primii oameni moderni care mai târziu au colonizat cu succes Europa.

Totuși, autorii studiului publicat în revista Nature recunosc faptul că analizarea morfologiei craniene nu este suficientă pentru a afirma că Omul de Manot este un hibrid între „oamenii anatomic moderni” şi oamenii de Neanderthal din Orientul Mijlociu, însă craniul găsit în peșteră e o dovadă a faptului că oamenii moderni și neanderthalienii locuiau în aceeași epocă, în sudul acelei regiuni în paleoliticul mijlociu şi superior, „la mică distanţă ca timp de perioada în care cele două grupuri de hominizi s-au hibridat”, au subliniat autorii studiului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook

output_S4JBrd