Angela Merkel i-a transmis un mesaj lui Klaus Iohannis

klaus iohannis felicitat de angela merkel
Klaus Iohannis. Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis un mesaj preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis. Mandatul acestuia va începe în data de 22 decembrie, dacă Iohannis câştigă procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (primarul Sibiului a câştigat în primă instanţă, dar ANI a făcut recurs).

„Vă felicit din toată inima pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Vom sprijini România cu sfaturi şi fapte pe calea reformelor importante pentru ţară dumneavoastră şi pentru Uniunea Europeană şi vom rămâne un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreună vom putea aprofunda relaţiile noastre bilaterale”, i-a transmis Merkel lui Iohannis, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul guvernului german.

Înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale, Angela Merkel l-a susţinut puternic pe Klaus Iohannis. Cancelarul german i-a trimis primarului Sibiului o scrisoare de susţinere, pe care Iohannis a prezentat-o la Adevărul Live.

„Dragă domnule Johannis,

Am aflat cu bucurie că pe 2 noiembrie candidaţi la preşedinţia României din partea ACL.

Cetăţenii României vor găsi în candidatura dumneavoastră o sumă de calităţi extrem de apreciate în Europa. În calitate de primar al Sibiului aţi demonstrat competente administrative şi un autentic spirit european. Prin intrarea PNL în Partidul Popular European şi alianţa cu PDL aţi întărit puterea centrului politic.

Vă urez să aveţi multă determinare şi energie şi sper în succesul dumneavoastră şi al ACL”, scria Merkel înainte de alegeri, însă candidatul ACL a ales să prezintă scrisoarea între cele două tururi.

Iohannis a primit şi un mesaj de felicitare de la preşedintele german Joachim Gauck.

Preşedintele german: Preluaţi mandatul într-o perioadă plină de provocări

„Veţi prelua acest mandat într-o perioadă plină de provocări majore atât pentru Europa, cât şi pentru ţară dvs. Fiţi sigur că Germania va sprijini România în implementarea reformelor, mai ales în ceea ce priveşte îmbunătăţirea statului de drept. Vom susţine, de asemenea, şi viitoarele parteneriate. Am încrederea că vom continua să dezvoltăm relaţii de prietenie şi o bună cooperare a ţărilor noastre, atât în contextul european, cât şi la nivel internaţional”, a scris Gauck, într-o scrisoare citată de ziare.com.

Mesaj din Ungaria: „România nu este doar un vecin”

Şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis. „Pentru Ungaria, România nu este doar un vecin, ci şi un aliat, un partener strategic, cu care vrem să dezvoltăm relaţii pe baza încrederii reciproce”, a scris Ader, citat de mediafax.ro.

Atât în Germania, cât şi în Ungaria, rolul preşedintelui este unul limitat, putere mai mare având cancelarul (Angela Merkel), respectiv premierul (Viktor Orban).

În Germania, deşi cancelarul are cea mai mare putere politică, în ierarhia protocolară este abia pe locul trei, după preşedinte statului şi preşedintele Parlamentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.