Amenințarea lui Trump care îi îngrijorează cel mai mult pe români

Noul președinte american, Donald Trump, a declarat în timpul campaniei sale electorale că Washington-ul „ar fi bine” să aibă relații mai calde cu Rusia. Apoi, în luna iulie, Trump a spus că ar putea renunța la garanția de a oferi protecție celorlalte state membre NATO.

În declarația pe care a dat-o pentru New York Times, Trump a spus că Statele Unite vor veni în ajutorul celorlalte țări doar dacă „acestea și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.

Comentariile candidatului republican au intrat în contradicție cu principiile NATO. Mai exact, la articolul 5 al Tratatului de creare a NATO se precizează că țările membre sunt datoare să se ajute în cazul unui atac.

SUA au făcut presiuni ca țările din Alianță să aloce mai mulți bani pentru apărare, însă nu s-a pus problema ca SUA să își nege responsabilitățile sau să renunțe la rolul de lider în NATO. Întrebat despre agresiunea Rusiei față de statele NATO din regiunea baltică, Trump a dat de înțeles că, dacă el va deveni președinte, SUA ar putea abandona protecția pe termen lung pe care țara sa o oferă acestor națiuni.

Mai mult, Trump a declarat că dacă va câștiga alegerile este dispus să ia în considerare legalitatea anexarii Crimeei de către Rusia. Trump a mai spus și că sancțiunile americane impuse Rusiei pot fi anulate. „Vom examina. Da, ne vom uita”, i-a răspuns acesta unui jurnalist.

Aceste reacții intră în contradicție cu platforma electorală a Partidului Republican, care a fost adoptată la convenția de la Cleveland și precizează următoarele lucruri legate de acest subiect:

„Noi, împreună cu aliații noștri, sprijinim conservarea și, dacă este cazul, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei atâta timp cât suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu vor fi complet restaurate. Susținem acordarea ajutorului corespunzător pentru forțele armate ale Ucrainei și o mai bună coordonare cu NATO în probleme de planificare a apărării”.

Apoi, Donald Trump a început să insiste în declarații asupra faptului că e pentru menținerea Alianței militare transatlantice. Trebuie precizat și că unul dintre consilierii săi a lucrat și în Ucraina, în 2014, pentru Viktor Ianukovici.

Însă, în acest context, ar trebui amintită și o declarație a senatorului John McCain, care a fost întrebat dacă statul american nu va fi în pericol în cazul în care republicanul Trump devine președinte.

„Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale. Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România. Instituţiile noastre, inclusiv presa, sunt încă suficient de puternice pentru evitarea actelor neconstituţionale”, a declarat John McCain, citat de ziarul The New York Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.