Rusia sau Occidentul? Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

alegeri în republica moldova
Igor Dodon și Maia Sandu. Foto: privesc. eu / Iulian Burcescu (Wikimedia Commons)

Alegeri în Republica Moldova. Cetățenii din Republica Moldova au mers duminică la urne pentru a-l alege pe președintele țării. În acest al doilea tur de scrutin, ei au avut de ales între candidatul pro-rus Igor Dodon și candidata pro-europeană Maia Sandu.

UPDATE. Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale de astăzi din Republica Moldova. După numărarea a 96% din voturi, Igor Dodon a obţinut 55,37% din voturi, iar Maia Sandu – 44,63%.

Astăzi, secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 21.00.

Potrivit jurnal.md, până la ora 21:00 rata de participare a fost de 53%, adică au votat 1,6 milioane de moldoveni.

În diaspora au votat peste 76.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Turul întâi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a avut loc pe data de 30 octombrie. Este pentru prima dată din anul 2000 când președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de cetățeni. Până acum, el era votat de Parlament.

În primul tur de scrutin, Igor Dodon a primit 47,98% din voturi, iar Maia Sandu 38,71%.

Alegeri în Republica Moldova. Cine este Igor Dodon

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon este susținut și de Partidul Popular Socialist din Moldova și de Partidul Renaștere.

Igor Dodon a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997), iar apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998).

A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori.

Începând cu anul 2009, Igor Dodon este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Ulterior, el a aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar pe 18 decembrie 2011 a fost ales președintele partidului.

În septembrie 2016 Partidul Socialiștilor l-a desemnat pe Igor Dodon în calitate de candidat al partidului la alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Alegeri în Republica Moldova. Cine este Maia Sandu

Maia Sandu este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate și este susținută și de Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal Reformator, Partidul Verde Ecologist și Partidul Democrat din Moldova.

În vârstă de 44 de ani, Maia Sandu a studiat în perioada 2009−2010 la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând un titlu de master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, în Washington DC, SUA.

Maia Sandu a exercitat funcția de ministru al Educației în Republica Moldova între 24 iulie 2012 și 30 iulie 2015.

În octombrie 2016, Maia Sandu a fost desemnată candidatul comun al dreptei proeuropene și antioligarhice în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.