Alegeri importante în Europa. Putin câștigă, Merkel pierde!

Vladimir Putin (Wikimedia Commons)
Vladimir Putin (Wikimedia Commons)

Partidul Rusia Unită, care este susținut de președintele rus Vladimir Putin, a câștigat detașat alegerile legislative și va avea o majoritate covârșitoare în Duma de Stat.

Astfel, președintele rus își poate pregăti în liniște candidatura pentru cel de-al patrulea mandat de președinte.

Rușii s-au prezentant în număr mic la urne, doar 47.8% dintre alegători au votat. La alegerile legislative precedente, din decembrie 2011, fuseseră 60% dintre cetățenii ruși cu drept de vot.

Rusia Unită a obținut majoritatea absolută, 54,3%, după numărarea a aproape 90 la sută din voturi. Partidul susținut de Vladimir Putin va ocupa cel puțin 338 din cele 450 de mandate din Dumă, față de 238 în alegerile anterioare.

Partidul Liberal-Democrat, de extrema dreaptă, și Partidul Comunist au obținut fiecare aproximativ 13 la sută din voturi.

Dacă Putin își consolidează puterea în Rusia, Angela Merkel, cancelarul german, pare să o piardă la Berlin.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a pierdut un scrutin regional în landul Berlin. Conservatorii Angelei Merkel au înregistrat cel mai slab scor de după reunificarea Germaniei, majoritatea alegătorilor fiind îngrijorați de politica de deschidere față de imigranți a cancelarului Merkel.

CDU a obținut doar 18% din voturi, fiind învinși de social-democrații (SPD), cu 23%. Alternativa pentru Germania (AfD), partid populist și antiimigrație, a obținut 11,5% din voturi, înregistrând un avans substanțial și urmând să intre în cel de-al 10-lea din cele 16 consilii de la land.

CDU a pierdut alegerile și în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, iar șansele cancelarului Merkel pentru obținerea unui nou mandat – al patrulea – par să fie tot mai mici.