Adrian Sârbu, învinuit de terorism. E acuzat că a vrut să îi arunce în aer pe tinerii din Piața Universității

adrian sârbu
Adrian Sârbu. Foto: Captură YouTube

Omul de afaceri Adrian Sârbu, fondatorul postului de televiziune ProTV, este acuzat de procurorii militari că a gândit un atac terorist împotriva manifestanților care protestau împotriva lui Ion Iliescu în Piața Universității din București în mai-iunie 1990.

În rechizitoriul obținut de news.ro se arată că Adrian Sârbu a solicitat ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari.

La acea dată, Adrian Sârbu era consilier și șef de cabinet al premierului Petre Roman.

„În luna mai 1990, înainte de a se decide evacuarea Pieţei Universităţii, inculpatul Sârbu Adrian a avut chiar o iniţiativă personală pentru o acţiune mult mai radicală decât evacuarea forţată a manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Astfel, acesta i-a cerut ministrului Apărării Naţionale să-i pună la dispoziţie o cantitate de trotil cu care să realizeze un autoturism capcană pe care să-l detoneze în mijlocul manifestanţilor”, se arată în documentul procurorilor.

În plus, în dosar se mai arată și că Adrian Sârbu a redactat un comunicat care a fost transmis la televiziune și în se spunea că ceea ce se întâmpla în ziua de 13 iunie 1990 era rezultatul acţiunilor unei mişcări legionare.

Marți, 13 iunie, exact în ziua în care s-au împlinit 27 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, procurorii militari au dispus trimiterea în judecată, pentru infracțiuni contra umanității, a mai multor persoane acuzate că s-au implicat în aducerea minerilor la București.

Printre acestea se numără fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, fostul lider al minerilor Miron Cozma și Adrian Sârbu (la acea dată șef de cabinet și consilier al premierului).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.