Adăposturi noi pentru victimele violenței domestice din România

violență domestică
Foto: Diana Zaharia

În Brăila a fost deschis primul centru pentru victimele violentei domestice. Femeile agresate de soţi, copiii sau bătrânii abuzați de rude vor putea cere sprijinul autorităților pentru a avea unde să locuiască, informează digi24.ro.

Anual, la Brăila sunt sesizate peste 200 de astfel de cazuri. Specialiştii spun că, în realitate, cazurile sunt mai multe, dar celor agresaţi le este ruşine să depună reclamaţii.

Ca să poată realiza două adăposturi pentru victimele violenţei familiale, Direcţia de Protecţie Socială Brăila a obţinut bani europeni, printr-un proiect în valoare de 200.000 de euro. Primul centru funcţionează deja, iar cel de al doilea va fi deschis în primăvară.

Şase femei şi copiii lor sunt acum în îngrijirea asistenţilor sociali.

Victimele agresiunilor în familie primesc nu doar adăpost, ci şi consiliere: pot sta de vorbă cu psihologi şi cu specialişti care să le ajute să obţină ordine de interdicţie împotriva agresorilor. Adăposturile vor putea primi, în total, 45 de persoane.

Multe victime, prea puține adăposturi

Una dintre cele mai mari probleme pentru femeile agresate din România este numărul mult prea mic de adăposturi dedicate victimelor violenței domestice.

Un studiu al Asociației Transcena arată că în octombrie 2013 în România funcționau 26 de adăposturi (centre de primire în regim de urgență) și 15 centre de recuperare pentru victimele violenței în familie.

La acea dată, capacitatea de cazare pentru victimele violenței domestice era de 590 de locuri (paturi). Dacă se ia în calcul faptul că o familie este compusă din 3 persoane (femeia și 2 copii), rezultă că în România capacitatea existentă este de numai 200-250 de locuri pentru familii, la nivelul întregii țări. Dacă România ar respecta standardul minim recomandat de Consiliul Europei (adică un loc pentru o familie la 10.000 de locuitori), ar trebui ca statul român să ofere de 10 ori mai multe locuri, adică cel puțin 2.000 de locuri pentru familii.

În multe dintre județele din țară nu există niciun adăpost pentru victimele violenței domestice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Iadul de acasă
Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Sunetul sec al pumnilor, într-o Românie surdă. Un drum frânt spre libertate