Aalborg BK. Împotriva cui joacă Steaua diseară, în Liga Europa?

Aalborg BK i-a pus gând rău Stelei în Grupa J a Ligii Europa (uefa.com)

Steaua București și Aalborg BK se întâlnesc diseară (ora 20.00), în Danemarca, într-un duel crucial pentru calificarea în sezonul de primăvară din Liga Europa.

Cum despre Steaua, cea mai cunoscută echipă a României și singura care a rămas competitivă în Europa și după căderea comunismului, se știe aproape totul, echipa daneză Aalborg este un nume cunoscut doar pariorilor fanatici de la noi, dar și celor care își amintesc de victoria cu 6-0 obținută de ”roș-albaștrii” în urmă cu doar câteva luni, la București.

Cu toate acestea, dacă este cu adevărat ceva putred în Danemarca, atunci acest lucru cu siguranță nu este adversara de diseară a Stelei.

Orașul Aalborg are doar 130 de mii de locuitori, este al patrulea ca mărime din Danemarca, fiind poreclit ”Parisul Nordului”. Aici se joacă fotbal din 1902, chiar dacă gruparea sportivă Aalborg BoldKlub există din 1885, când a fost fondată de muncitorii englezi care construiau căile ferate ale danezilor.

Echipa joacă pe un stadion micuț, dar modern, Nordjyske Arena, care poate găzdui în jur de zece mii de spectatori, aproape jumătate având locuri în picioare.

Stadionul din Aalborg este unul foarte umil, însă de aici se pleacă foarte rar cu trei puncte (goal.com)
Stadionul din Aalborg este unul foarte umil, însă de aici se pleacă foarte rar cu trei puncte (goal.com)

Deși are o tradiție bogată în fotbal, clubul a început să obțină rezultate târziu, în ultimele două decenii, în care a câștigat toate cele patru titluri ale Danemarcei pe care le are în palmares.

Cu un buget net inferior Stelei, chiar și în acest moment, ”alb-roșii” au reușit să ajungă de câte două ori în grupele Ligii Campionilor și Ligii Europa.

În sezonul trecut, sub comanda lui Kent Nielsen, tehnician tânăr, care a participat la miraculosul succes al Danemarcei la Euro 1992, echipa a reușit prima ”dublă” din istorie, cucerind și titlul și cupa.

Gruparea este patronată de o corporație a clubului, care cuprinde și formațiile profesioniste de handbal și hochei ale orașului Aalborg, fiind listată la bursă. Compania aproximativ 10.000 de acționari, niciunul neavând o cotă mai mare în club de 20%.

Clubul nu face risipă de bani, planificând resursele într-o manieră optimă, atât pentru comunitate, cât și pentru prestigiu.

Lotul este compus în principal din jucători tineri, majoritatea danezi. Singurii străini sunt olandezul Donny Gorter, fundaș împrumutat de la AZ Alkmaar, suedezul Rasmus Jonsson, adus de la VfL Wolfsburg, lituanianul Lukas Spalvis, crescut de club, și internaționalul din Insulele Feroe, Gilli Sorensen.

Aalborg  nu a reușit să își mențină supremația și în acest an în Superliga daneză, fiind abia pe locul 4 după 14 etape, la 13 puncte de liderul detașat FC Midtjylland, în fața căruia a pierdut, zilele trecute, cu 2-0.

Aalborg BK, greu de învins pe teren propriu

În Grupa J a Ligii Europa, danezii ocupă locul trei, la doar un punct în urma Stelei, care e pe doi, cu două meciuri rămase de jucat.

Aalborg BK a fost zdrobită de Steaua la București cu un incredibil 6-0, primind toate golurile în repriza secundă, însă este o trupă redutabilă pe teren propriu, câștigând și cu Rio Ave, scor 1-0, și cu Dinamo Kiev, 3-0!

Doar Getafe, Manchester United și Dinamo Zagreb au reușit să câștige la Aalborg în ultimele 18 meciuri din cupele europene. Chiar și așa, o victorie a Stelei în această seară, la Aalborg, i-ar elimina pe danezi din Liga Europa și i-ar califica pe români în ”șaisprezecimile” competiției.

Aalborg, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Danemarcei
Aalborg, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Danemarcei