Helmut Schmidt, care a fost al cincilea șef al guvernului vest-german (1974-1982), a încetat din viață ieri, la 96 de ani.
Helmut Schmidt s-a născut la Hamburg, fiind fiul unui învățător. A intrat la facultate în 1937, însă în loc să urmeze cursurile de arhitectură a fost mai întâi trimis pe frontul de muncă nazist, iar apoi la artilerie, luptând atât pe frontul de est, cât și pe cel de vest.
În adolescență, după ce Hitler a ajuns la putere, Helmut a aflat că unul din bunicii săi era evreu, astfel că întreaga familie a trebuit să falsifice documentele.
Schmidt a încheiat războiul ca prim locotentent și a fost decorat cu Crucea de Fier.
După o perioadă scurtă de captivitate în Belgia, s-a întors acasă, la Hamburg, și a început să studieze politică și economie, alăturându-se Paridului Social Democrat (SPD) în 1946. Motivațiile sale nu au fost idealiste, ci umanitare.
În 1949 a devenit profesor, însă a intrat imediat în administrația Landului Hamburg, unde a început să își arate potențialul politic extraordinar.
În 1953 a ajuns pe listele partidului pentru Bundestag, iar trei ani mai târziu era deja parte din organul executiv al parlamentarilor SPD.
Un orator superb, a fost poreclit de colegi “Schmidt-Schnauze” (Schimdt ”Buza”). Schmidt a devenit apoi senator pentru transporturi, iar mai apoi de interne – ministru local – în guvernul orașului Hambrug.
A gestionat cu bine inundațiile devastatoare ale râului Elba din 1962, iar în 1965 s-a întors în Bundestag. A fost ales apoi președinte al parlamentului și adjunct în propriul partid.
Schmidt lucra 18 ore pe zi și a făcut numeroase vizite în afara granițelor, fiind un susținător devotat al NATO. În 1972, epuizarea l-a făcut să petreacă mai multe zile în spital.
Helmut Schmidt era un mare iubitor de tutun. Îl consuma în toate formele. În Bundestag obișnuia să prizeze, păcălind astfel regulile anti-fumat. Cu toate că nu obișnuia să bea alcool, era un mare fan Coca Cola.
În 1981, după ce s-a lăsat de fumat, starea sa de sănătate s-a îmbunătățit. În 1990, când avea 71 de ani, a suferit primul infarct, iar apoi a început să consume din nou tutun.
Schmidt l-a înlocuit în funcția de cancelar al Germaniei pe Willy Brandt în mai 1974. Misiunea i s-a potrivit perfect.
În primele sale zile în funcție, Helmut Schmidt obișnuia să sufle într-un fluier în timp ce mergea de la reședința sa oficială din cancelarie spre birou, pentru a-i alerta pe funcționari. Lucra într-un ritm infernal.
După opt ani de rezolvat criză după criză, de la atentate teroriste la probleme economice, Schmidt și-a pierdut funcția, în principal din cauza crizei petrolului din 1982, peste care Germania a trecut, totuși, mai bine decât majoritatea țărilor occidentale.
Actualul cancelar german, Angela Merkel, a avut numai cuvinte de laudă despre Helmut Schmidt.
”Era o instituţie politică în Republica Federală Germană. A fost un model pentru mine, unul dintre cei ale căror păreri contează foarte mult”, a spus Merkel.
Recomandările editorilor:
Mesajul Regelui Mihai pentru „Revoluția Colectiv”
Tragedie în „Colectiv”, dramă în Educație: 93% dintre școli riscă să fie închise!
A apărut Partidul Colectiv pe Facebook. Traseul politic al tânărului care l-a înființat
Aberații și manipulări, după tragedie. LISTA – siteuri de evitat după incendiul din Colectiv
Medic din Franța, despre situația răniților Colectiv: „Să nu ne plimbăm cu avionul!”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: