A început războiul împotriva știrilor false. Cehia mobilizează ”trupe” speciale înainte de alegeri

Cehia se teme de propaganda Rusiei înainte de alegerile generale (Wikimedia Commons)
Cehia se teme de propaganda Rusiei înainte de alegerile generale (Wikimedia Commons)

Guvernul Cehiei a decis să înființeze un centru care să combată diseminarea de știri false, multe dintre ele făcând parte din operațiunile de propagandă ale Rusiei.

Guvernul de la Praga va înființa o unitate specializată ”anti-știri false”. Autoritățile se tem de diseminarea informațiilor false, în special cele despre migranți, despre care susțin că sunt promovate de site-uri susținute de guvernul rus, scrie ”The Guardian”.

Noua unitate va contracara interferențele mediatice în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în luna octombrie în Cehia. Dezinformarea online are un efect foarte important asupra opiniei publice și amenință să destabilizeze sistemul democratic al țării, care a fost instituit după căderea comunismului, în 1989.

Cu toate că demonstrarea legăturilor dintre știrile false și Kremlin este greu de făcut, autoritățile de la Praga susțin că peste 40 de site-uri care promovează opinii radicale, teorii ale conspirației și știri false sunt susținute de Moscova.

”Scopul propagandei ruse în Republica Cehă este să semene îndoieli în mințile oamenilor care cred în democrație, cât și să păteze imagina Uniunii Europene și NATO, dar și să descurajeze cetățenii să participe la procesele democratice”, spune Tomas Prouza, secretarul de stat ceh pentru afaceri europene.

Centrul Împotriva Terorismului și Amenințărilor Hibride își va începe activitatea la 1 ianuarie și va avea, inițial, 20 de specialiști. Sediul unității va fi o clădire care a fost folosită pentru interogări de către fostul regim comunist în timpul Războiului Rece.

”Această țară a muncit din greu, timp de 20 de ani, după comunism, să creeze o societate deschisă, democratică și occidentală. Nu vom renunța la această realizare și la locul nostru în lume pentru că așa vrea un tip de la KGB (n.r. – Vladimir Putin)”, a precizat, pentru sursa citată, Ivan Gabal, parlamentar independent, care dorește expulzarea cetrățenilor ruși care au fost condamnați pentru diseminarea de informații false.

”Putin încearcă să despartă Europa în state solitare care să se bată între ele pentru resursele și influența Rusiei. Riscul e mare. Rușii simt că încă aparținem sferei lor de influență. Suntem o amenințare mai mare pentru ei decât Marea Britanie, deoarece noi am demonstrat de curând că este posibil să transformi totalitarismul într-o societate deschisă”, a încheiat politicianul ceh.