A fost descoperită o rețea fascinantă de peșteri în marmură în România. FOTO

peșteri marmură apuseni

Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Participanții la o tabără de speologie din Munții Apuseni au descoperit un labirint fascinant de peșteri în marmură sau calcar cristalizat, anunță ONG-ul Apuseni Spirit, organizația care a inițiat tabăra.

Rețeaua de peșteri se află în zona satului Luminești, aflat în comuna Sohodol din județul Alba.

„Sub îndrumarea atentă a domnului Mirel Leahu, tabăra de speologie din perioada 18-27 august din Luminesti, comuna Sohodol, a fost o reușită de neegalat în explorarea subterană. Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică, această aventură a adus la lumină un secret ascuns în Platoul Poieni – un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie „Ținutul Pesterilor în Marmură”.

Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă. Echipa condusă de domnul Mirel Leahu a preluat provocarea de a dezvălui aceste comori subterane. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni.

În timpul taberei de speologie, participanții au adus la lumină frumusețea ascunsă a acestui univers subteran, identificând o serie de peșteri cu potențial turistic. Inițiativa Asociației Apuseni Spirit a devenit un motor de mobilitare, când estimările inițiale privind existența între 5 și 10 astfel de formațiuni s-au dovedit a fi mult subevaluate”, se arată într-un comunicat de presă al ONG-ului.

Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

„Împreună cu domnul cercetător Marius Kenesz de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, arhivele din 1980 au dezvăluit un impresionant număr de 102 peșteri verificate, la care s-au adăugat cel puțin 10 altele.

Printre aceste descoperiri excepționale, Avenul lui Gil a strălucit, un fenomen carstic ce nu poate fi trecut cu vederea. Cu o dezvoltare estimată de cel puțin 1 kilometru.

Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Rezultatul remarcabil al taberei de speologie din Luminesti marchează începutul unei serii de explorări și documentări a fenomenelor carstice din zonă. Asociația Apuseni Spirit își propune să transforme această inițiativă într-o tradiție anuală, invitând cluburi de speologie din toată țara și din străinătate să se alăture și să aducă contribuții valoroase la dezvăluirea unor noi descoperiri”, a mai transmis asociația.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version