Dosarul mineriadei din iunie 1990, redeschis. România, obligată să facă dreptate

În după-amiaza zilei de 15 iunie 1990, la Romexpo, Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor pentru acţiunea lor. Foto: Captură YouTube
În după-amiaza zilei de 15 iunie 1990, la Romexpo, Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor pentru acţiunea lor. Foto: Captură YouTube

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente. Instanţa supremă va hotărî dacă va confirma decizia.

Parchetul instanţei supreme a arătat că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus ieri infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu mineriada din 1990. Totodată, procurorul general a decis redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Redeschiderea urmăririi penale urmează să fie supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează mediafax.ro.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Potrivit cifrelor oficiale, la mineriada din iunie 1990 au murit 6 persoane: 4 au fost împușcate, una a fost înjunghiată, iar un om a murit în urma unui infarct. 746 de oameni au fost răniți.

La acea dată, ziarul „România liberă” a susținut că mult mai mulți oameni au fost uciși în timpul mineriadei. Potrivit publicației, 128 de oameni ar fi fost îngropați într-o groapă comună în cimitirul Străulești II din București.

Într-un interviu mai recent pentru romanialibera.ro, Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a declarat că există documente, mărturii ale medicilor și ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești: „Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morților este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent și nu a existat nicio poziție oficială împotrivă”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mica Elveție. Transalpina Ski Resort, paradisul montan din nordul Olteniei
Povestea neamțului care s-a îndrăgostit de Neamț
Singurul balet pe gheață din lume revine la București

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.