Imagine realizată de satelitul NASA Earth Observing-1 (EO-1) pe 26 septembrie / Foto: NASA
NASA a publicat primele imagini cu insula apărută la un kilometru în largul coastei pakistaneze în urma cutremurului produs pe 24 septembrie 2013. Asemănătoare unui vulcan noroios, insula s-a ridicat de pe fundul Mării Arabiei la scurt timp după producerea unui cutremur pe continent, la 380 de kilometri distanță de noua insulă, potrivit earthobservatory.nasa.gov.
În imaginile realizate de sateliți, nuanțele mai deschise de verde din apă arată că fundul mării este puțin adânc în acele zone sau sugerează prezența unor sedimente în suspensie. Adâncimea apei în jurul noii insule este de aproximativ 15-20 de metri, potrivit geologului marin Asif Inam de la Institutul Național de Oceanografie din Pakistan.
La rândul lor, specialiștii de la Institutul Național de Oceanografie au realizat fotografii cu noua insulă, care are o lungime aproximativă de 75 – 90 de metri și se ridică la 15 – 20 de metri deasupra apei. Insula este alcătuită dintr-un amestec de noroi, nisip fin și roci solide.
Aceeași zonă din largul coastei pakistaneze, într-o imagine realizată de satelitul Landsat 8 pe 17 aprilie 2013 / Foto: NASA
Foto: Institutul Național de Oceanografie din Pakistan
„Insula este doar un mare morman de noroi de pe fundul oceanului care s-a ridicat”, a explicat Bill Barnhart, geolog la „Geological Survey” din SUA, care studiază cutremurele din Pakistan și Iran. El a explicat că insula s-a format datorită unui strat de fluide și gaze presurizate – metan și dioxid de carbon, aflat la adâncime mică. „Când acel strat este deranjat de undele seismice, gazele și fluidele ies rapid la suprafață, aducând roci și noroi cu ele”, a mai spus el.
„Coasta Makran nu este foarte populată și orice astfel de eveniment poate trece cu ușurință neobservat, așa că imaginile din satelit sunt extrem de importante. Vulcanii noroioși și insulele sunt un pericol natural pentru navigație”, a explicat geologul pakistanez.
Este foarte probabil ca viața noii insule să fie una scurtă. Cu timpul, gazele aflate în acest buzunar subteran se vor răci, se vor comprima sau vor fi eliberate, iar scoarța se va prăbuși, ajungând din nou sub apă, consideră specialiștii. De asemenea, valurile, furtunile și acțiunea mareelor din Marea Arabiei vor îndepărta nisipul și noroiul. Potrivit geologului Bill Barnhart, astfel de insule rezistă, de regulă, doar câteva luni înainte de a se scufunda din nou.
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii la curent și cu alte noutăți din domeniul științei, te poți alătura comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: