Şcoala Arhipera – Cum să ridici o casă cu 10.000 de dolari

arhipera_mare
Şcoala de vară Arhipera – case ieftine pentru săraci, construite de studenţi

Opt familii nevoiaşe din satele Dor Mărunt şi Săruleşti (judeţul Călăraşi) se vor muta în case noi construite prin programul Arhipera al Fundaţiei Soros România. Ceea ce este interesant la acest program este că proprietarul casei participă la construirea ei şi primeşte un certificat de calificare profesională, un prim pas important în găsirea unui loc de muncă.

O astfel de casă, care poate fi modificată în funcţie de nevoile locatarilor, costă doar 10.000 de dolari.

Acest model de arhitectură socială este practicat şi promovat de Fundaţia Soros România prin programul Arhipera, un program care îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în comunităţi de romi aflate în sărăcie extremă, prin construirea de locuinţe şi facilitarea accesului acestora pe piaţa forţei de munca, la servicii de educare, asistenţă medicală şi socială.

casa_arhipera_3

„Arhitectura trebuie să-şi redescopere vocaţia socială şi importanţa rolului pe care îl joacă în schimbarea vieţii oamenilor”, a declarat arhitectul Lorin Niculae,coordonatorul programului Arhipera şi mentorul grupului de arhitectură participativă omonim care a proiectat locuinţele şi centrele sociale.

Cei care îşi construiesc o astfel de casă sunt aleşi de propria comunitate. Demersul se sprijină pe conceptul arhitecturii participative, în care grupul ţintă nu numai că intervine în planificarea locuinţei, ci contribuie şi printr-un număr de 100 de ore la construcţia acesteia. Fiecare membru al familiei care se implică activ în construirea ori reabilitarea propriei locuinţe obţine un certificat de calificare profesională.

La prima şcoală de vară dedicată arhitecturii participative, care a avut loc la Dor Mărunt, 26 de studenţi – arhitecţi şi antropologi din ţară şi din străinătate – au învăţat timp de o săptămână cum să proiecteze şi să execute lucrări alături de comunităţi. Programa şcolii internaţionale de arhitectură participativă Arhipera a inclus cursuri de arhitectură socială, sustenabilitate, analiză de teritoriu, module de educaţie nonformală, ateliere practice şi execuţia lucrărilor proiectate.

arhipera_calut

Directorii școlii de vară au fost: drd. arhitect Lorin Niculae (UAUIM), dr. arhitectKlaske Havik (TU Delft, Olanda), arhitect Sebastiaan Veldhuisen (Tilburg Academy, Olanda), drd. arhitect Alexandru Călin (UAUIM). Invitați speciali ai școlii au fost profesor doctor Vintilă Mihăilescu și profesor doctor arhitect Augustin Ioan.

Familia Gheorghe din Dor Marunt este una dintre cele patru familii din sat care se vor muta în curând în casă nouă. La sfârşitul lunii iulie s-au făcut ultimele finisaje la casă, s-a construit prispa, care a fost închisă cu panouri mobile contra vântului, şi o uscătorie de rufe sub forma unei pergole. Olguţa şi Mitică Gheorghe au 8 copii, 7 băieţi şi o fată. Veniturile familiei sunt de 600 de lei pe lună. Când părinţii pleacă să muncească cu ziua cei mici rămân în grija lui Marian, băiatul cel mare, care are 15 ani. Ca şi ceilalţi săteni care se vor muta în casă nouă, Olguţa şi Mitică au fost ajutaţi să-şi termine casa de studenţi veniţi în Dor Mărunt la şcoala de vară Arhipera.

După ce au înţeles nevoile familiilor, tinerii arhitecţi au făcut planurile pentru finisarea celor patru locuinţe, pentru familiile Lixandru, Marcu, Gheorghe şi Capră. După ce planurile au fost puse la punct, sătenii au muncit cot la cot cu studenţii care au venit să-i ajute. Chiar şi cei mici au dat o mână de ajutor.

A fost prima dată când studenţii au lucrat cu oamenii din comunitate şi au avut satisfacţia de a putea să schimbe ceva. „Încep să privesc şi să abordez altfel viitorul în această profesie”, a spus Alexandru Miron, student la Facultatea de Arhitectură. „Mi s-a părut extraordinar ce am reuşit să facem şi ce am putea realiza pe viitor” a completat Ana Ivan, studentă în anul II la Facultatea de Arhitectură.

“Nu am foarte multa experienţă de lucru cu oameni care trăiesc în conditii de sărăcie extremă. Deci, pentru noi, aceasta este o experienţă nouă şi este minunat că putem contribui la a îmbunătăţi condiţiile în care trăiesc aceşti oameni” spune Klaske Havik, arhitectă venită din Olanda pentru a se alătura proiectului.

„Poate că cel mai important lucru pe care l-am reuşit în cadrul şcolii de vară Arhipera este prietenia care s-a legat între familii şi studenţi. Familiile au acum o casa noua, iar studenţii au undeva, în câmpie, pe drumul către mare, o casă la care au muncit, care poartă în ea creativitatea şi dăruirea lor, dar mai ales, au o familie care îi aşteaptă oricând, cu braţele deschise”, a concluzionat arhitectul Lorin Niculae.

În ultimii patru ani Fundatia Soros, a mai construit 14 astfel de case, doua centre sociale si a reabilitat 20 de locuinte si cabinete medicale in satele Vanatori si Baltesti.

În prezent, Fundaţia Soros România caută parteneri pentru dezvoltarea şi scalarea acestui model de intervenţie comunitară la nivel naţional. Pentru organizarea şcolii de vară Arhipera, s-au alăturat firma Rockwool – oferind vată bazaltică pentru plafoanele caselor şi centrelor sociale din Săruleşti şi Dor Mărunt – şi Registrul Urbaniştilor din România, care a oferit premii participanţilor la şcoală. Asociaţia umanitară “Împreună pentru ei” din Baia Mare, partenerul social al Fundaţiei Soros România, care derulează programul de calificare a forţei de muncă şi formare pentru personalul centrelor sociale, a sprijinit lucrările cu patru voluntari.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: