Aplicația care îți spune cine se ascunde în spatele unui număr de telefon necunoscut

telefon apel escrocherie
Foto: pixabay.com

Aplicația „Truecaller” („adevărata persoană care te sună”, în limba română) le arată utilizatorilor cine sunt persoanele de la care primesc apeluri, chiar dacă nu au numerele respective în telefon, relatează BBC.

„Dacă downloadezi Truecaller nu va trebui să ai niciodată grijă să îți salvezi contactele în telefon. Totul va fi în cloud”, a explicat Alan Mamedi, director executiv și cofondator al Truecaller.

Mamedi a venit cu ideea unei astfel de aplicații după ce s-a confruntat de foarte multe ori cu apeluri de la numere necunoscute la care nu știa dacă să răspundă sau nu. Fondatorul crede că aplicația sa ar putea fi instalată la un moment dat pe toate smartphone-urile din lume.

„Dacă primești un telefon de la un număr pe care nu îl ai, noi îți arătăm acea informație. Dacă e vorba de publicitate, de cineva care vrea să îți vândă ceva, noi te vom avertiza”, a explicat Mamedi pentru BBC.

Aplicația Truecaller folosește o bază de date cu peste două miliarde de telefoane pentru a le spune utilizatorilor cine îi sună. Pe anumite sisteme de operare ale smartphone-urilor, aplicația Truecaller le va arăta utilizatorilor numele persoanei care sună, de unde este aceasta și fotografia sa, potrivit entertech.ro.

De asemenea, aplicația folosește informații adunate de la public pentru a recunoaște telefoanele de tip spam.

„În Marea Britanie sau în SUA, fiecare al șaselea apel este spam. În general, oamenii primesc mai multe telefoane spam decât de la rudele lor. Așa că aceasta este o problemă importantă și noi oferim o soluție pentru ea”, a explicat Nami Zarringhalam, cofondator al Truecaller.

Aplicația Truecaller: 200 de milioane de utilizatori

„Dacă primești un apel de la un număr pe care noi nu îl putem detecta, tu, ca utilizator, poți să adaugi acea informație. Însă avem parteneriate și cu alți furnizori de date pentru a umple golurile”, a mai spus Mamedi.

Deși unii experți spun că aplicația invadează viața privată a oamenilor (deoarece orice persoană cu care au vorbit la telefon le poate adăuga numărul în sistem), cofondatorul Truecaller nu crede că acest lucru este o problemă: „Este foarte ușor ca cineva să îți scoată numărul de pe site-ul nostru, nu este nevoie de nicio verificare”.

Mamedi și Zarringhalam au început să lucreze la aplicația Truecaller în anul 2009. În prima săptămână de la lansare au strâns 10.000 de utilizatori. Acum, au 200 de milioane.

„Anul trecut am crescut de la 100 la 200 de milioane de utilizatori”, a explicat Mamedi.

Mai mult, aplicația Truecaller a ajuns să fie folosită în moduri la care fondatorii nu s-au gândit atunci când au lansat-o.

„În India, înainte de a se urca într-un taxi, femeile verifică șoferul care le sună. Noi îi putem spune: „Cel care te sună chiar este un șofer de taxi””, a mai arătat Mamedi.

În prezent, aplicația Truecaller are, în medie, 63 de utilizatori noi pe minut.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Telefonul care te face să uiți de smartphone și de Facebook
Invenție românească. Gadgetul care îți încarcă telefonul de trei ori mai repede
Un român a inventat un robot care ar putea înlocui televizorul

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.