Un român cu o carieră fantastică, distins de regina Elisabeta a II-a

Un mare muzician român a fost distins cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Pianistul Radu Lupu (70 de ani) s-a numărat printre personalitățile înnobilate cu ocazia Anului Nou. Decorațiile vor fi acordate în 2016. Alături de Radu Lupu, regina i-a mai distins, cu această ocazie, pe actorii Idris Elba, Imelda Staunton, Barbara Windsor, Sian Phillips şi James Nesbitt, scenaristul Peter Morgan, şi solistul trupei Blur, Damon Albarn.

Titlurile onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern şi de publicul larg.

Radu Lupu a deschis ediția 2013 a festivalului George Enescu, atunci când a concertat alături de orchestrea Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim. Siteul festivalului menționează, în cuvinte inspirate, că Radu Lupu este artistul care „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”.

Radu Lupu s-a născut în 1945, iar, la vârsta de 6 ani, a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu. La 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuşi, notează adevarul.ro. A urmat liceul la Galaţi. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, şi-a continuat studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus şi, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În 1966, în perioada studiilor din Rusia, a concertat la Moscova şi Leningrad şi a participat la Concursul de pian „Van Cliburn” de la Fort Worth, Texas, unde a câştigat premiul I. Înainte de finalizarea studiilor a mai câştigat două prestigioase premii I: la Festivalul Internaţional „George Enescu” (1967) şi la Concursul internaţional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969). În anul 1969, a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven.

Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York). A urmat un turneu de doi ani în SUA, cu Orchestra Filarmonicii din New York. Ulterior, a întreprins cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia (Israel şi China).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

România, recomandată ca destinație: „Una dintre cele mai misterioase și mai frumoase țări din Europa”
Locuri de muncă în depozite din străinătate. Se acceptă și cupluri, salariile ajung la 2.000 de euro
Universitatea din România cea mai bine clasată în topul celor mai bune din lume în funcție de performanță

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.