5 mituri false despre Crăciun

5 mituri care fac referire la ziua în care creștinii sărbătoresc nașterea lui Hristos au fost demolate într-un articol Washington Post, citat de RFI. 

Interesantul articol arată că Crăciunul nu e cea mai importantă sărbătoare creștină, că secularizarea sărbătorii nu este deloc recentă și că Iisus nu ar fi fost singur la părinți.

Mitul 1. Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Nu. Cea mai importantă este Paştele, în ciuda tuturor felicitărilor trimise şi a brazilor decoraţi. Paştele este, în termeni religioşi, promisiunea vieţii eterne. Dacă vreţi termeni mai profani, Crăciunul este meciul de deschidere, Paştele este finala campionatului.

Mitul 2. Există un consens biblic despre Crăciun. Deşi majoritatea creştinilor s-ar aştepta la asta, două dintre cele patru evanghelii nu pomenesc nimic despre naşterea lui Hristos. Este vorba despre evanghelia după Marcu şi cea după Ioan.

Mitul 3. Iisus a fost singur la părinţi. Nu există o dovadă biblică clară în acest sens. Evanghelia după Luca are unele pasaje în care se vorbeşte despre fraţii şi surorile lui Hristos. Şi evanghelia după Marcu are câteva pasaje în care este pomenită o familie mai mare a Fiului Domnului. Cele mai frecvente explicaţii afirmă că este vorba despre prietenii lui Iisus, dar etnologii găsesc o serie de cuvinte, printre care pe cel grecesc „adelphoi”, care înseamnă văr, dar poate să fi fost folosit pe post de „frate”. Mulţi teologi susţin că Hristos a avut fraţi şi surori vitrege dintr-o căsătorie anterioară a lui Iosif.

Mitul 4. Secularizarea Crăciunului este o tendinţă recentă. Greşit. În Evul Mediu, Biserica era complet împotriva obiceiului de a face cadouri.

Mitul 5. Slujba de la miezul nopţii la ce oră e? În niciun caz la ora 00:00. De fapt a fost, dar în decursul ultimelor decenii a fost mutată la 22:00, la 20:00 şi astăzi e pe alocuri chiar la ora 16:00. Motivele sunt evident practice: de Crăciun, bisericile sunt pline, bătrânii şi copiii pot veni şi ei mai uşor. Dar există şi un pericol. Cu cât slujbele sunt mutate mai departe de ziua de 25 decembrie, cu atât Biserica s-ar putea să contribuie la secularizarea Crăciunului, din cauză că multă lume încă mai aleargă după cadouri şi chestiuni organizatorice în Ajun.

Îți recomandăm să citești poveștile de Crăciun traduse de greatnews.ro:

Povești de Crăciun: „Croitorul din Gloucester”

„Răpirea lui Moș Crăciun”, de L. Frank Baum

„Cutia cu pupici”

”Lumânarea de Seu”, de Hans Christian Andersen 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.