August – Ce trebuie să știi despre ultima lună de vară

meteori
Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

August, ultima lună de vară, aduce în fiecare an cea mai frumoasă ploaie de stele, iar multe flori spectaculoase înfloresc în această perioadă. De luna august se leagă și multe credințe populare păgâne și creștine.

Deoarece luna august stă să înceapă, vă prezentăm în acest articol mai multe informații interesante despre cea de-a opta lună a calendarului, de la date istorice la tradiții și obiceiuri.

De unde vine numele lunii august

Luna august este cea de-a opta lună a anului în calendarele iulian și gregorian, fiind totodată una dintre cele 7 luni care au 31 de zile. Inițial însă, această lună era numită „Sextilis” în limba latină deoarece era a șasea lună în calendarul roman cu 10 luni folosit în jurul anului 753 î.Hr., în timpul legendarului Romulus, când martie era prima lună a anului, potrivit wikipedia.org. În jurul anului 700 d.Hr. a devenit a opta lună a anului, când lunile ianuarie și februarie au fost adăugate calendarului înainte de luna martie.

În anul 8 d.Hr. luna august și-a primit și numele de astăzi, fiind redenumită în onoarea împăratului Augustus (care a condus Imperiul Roman în perioada 27 î.Hr. – 14. d.Hr.), menționează „Encyclopaedia Britannica”. Împăratul a ales această luna deoarece era perioada în care avusese câteva dintre cele mai mari victorii militare militare ale sale, inclusiv cucerirea Egiptului.

August astronomic: Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele

În fiecare an, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin (Perseus), Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, se arată pe astro-urseanu.ro.

Dârele luminoase de pe cer sunt lasate de particule sub 1 mm diametru ce ard în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă, oamenii pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particulele de praf cosmic care ard în atmosferă se numesc meteoroizi, iar pietroaiele care cad pe Pământ se numesc meteoriți.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle care, atunci când trece pe lângă Soare, eliberează în spațiul cosmic o parte din praful prins în nucleul îngheţat.

În 2015, Perseidele vor fi observate în perioada 17 iulie – 24 august, maximumul urmând să fie în noaptea de 12 spre 13 august.

Luna august în cultura populară românească

În graiul popular, luna august are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secelar. Fiind o perioadă a anului încărcată cu activităţi economice care se cereau împlinite la timp şi cu mare rapiditate, luna august are puţine sărbători populare, se arată pe site-ul traditiisibiene.ro.

ochiul-boului
Ochiul-boului. Foto: Michael Schmid via Wikimedia Commons

În data de 1 august începea Postul Sântămăriei, denumirea populară a zilei fiind Macavei Cap de Post. La această dată se celebra și o sărbătoare numită Macavei, închinată unui personaj creştin foarte inteligent despre care oamenii credeau că avea 7 capete și că a fost prins şi ars de păgâni într-un cuptor încins de flăcări.

În ziua de Macavei, oamenii stropeau cu agheasmă grădinile şi livezile, sfinţeau la biserică spice de grâu, scuturate prin frecarea lor în podul palmelor, şi amestecau boabele obţinute cu sămânţa ce urma sa fie semănată. Tot în această zi ei scoteau ultima miere de pe stupii de albine (Macaveiul Stupilor).

O altă sărbătoare a lunii august ce îmbina credințele creștine cu cele păgâne era Probejenia, celebrată la data de 6 august. Sărbătoarea corespunde Schimbării la Faţă din calendarul ortodox. Oamenii credeau că de Probejenie frunza îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc şi sunt spurcate de cerbi, şerpi şi alte vieţuitoare, potrivit traditiisibiene.ro.

Tot în luna august, pe 15, este celebrată și Sântămăria Mare, sărbătoarea creştină cunoscută și sub numele de Adormirea Maicii Domnului. În credința populară, perioada dintre Sântămăria Mare şi Sântămăria Mică (8 septembrie) era timpul optim pentru semănăturile de toamnă. În acest interval de timp se coborau și turmele de la munte („La Sântămărie Mare,/Tulesc oile la vale!”).

Florile lunii august

Deși la sfârșitul verii multe flori încep să se ofilească, altele înfloresc în luna august. Printre acestea se numără Helenium, numită și floarea Elenei, Penstemon, o plantă perenă care înflorește vara târziu până spre mijlocul toamnei, nemțișorul, ochiul-boului sau mușcatele din speciile Rozanne, Orion sau Patricia, potrivit casepractice.ro.

Surse: WikipediaEncyclopaedia Britannica, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, CasePractice, traditiisibiene.ro

reduceri emag

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

6 zile de reduceri mari la eMAG. Cele mai bune oferte ale verii
Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi
Locuri de muncă pentru șoferi români în străinătate

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: