Biblioteca Naţională, marea deschidere. 12 milioane de cărţi îi aşteaptă pe români din aprilie 2012

bibl1
După 25 de ani, în care s-a construit şi s-a furat deopotrivă, noul sediu al Bibliotecii Naţionale este gata. Clădirea din Bulevardul Unirii a fost prezentată joi, dar va fi deschisă cititorilor, se pare, din aprilie 2012.

GreatNews a vizitat parţial clădirea şi îşi prezintă câteva detalii interesante de la deschidere. Intrarea principală dă într-un hol larg, la capătul căruia se află lifturi de sticlă. Acestea conduc cititorii la cele şapte etaje ale Bibliotecii Naţionale a României. Biblioteca dispune de garderobă, iar cei care vin cu maşinile şi le pot lăsa în parcarea instituţiei.

La cele şapte etaje găsim 14 săli de lectură de mari dimensiuni. De asemenea, există o aulă de 400 de locuri şi şase săli de conferinţe.

bibl2

Teatrul de Operetă se mută în Bibliotecă

Depozitele de carte ocupă 30.000 de metri pătraţi (echivalentul a 7-8 terenuri de fotbal). Acestea vor reuşi să adăpostească cele 12 milioane de volume care vor fi aduse aici de la biblioteci din întreaga ţara. În vechiul sediu, cel din apropiere de BNR, în Palatul Bursei – Alţi 15.000 mp sunt rezervaţi pentru librării, cafenele şi expoziţii.

În aprilie, persoanele cu dizabilităţi vor găsi aici o sală dedicată lor. O idee interesantă este sala de lecturi uşoare, dar şi sala de audiţie, în care oaspeţii bibliotecii pot asculta muzică.

Trebuie notat şi amănuntul că, de anul viitor, clădirea Bibliotecii Naţionale va găzdui două instituţii foarte importante: Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” şi Ministerul Culturii.

biblscema

Istoricul bibliotecii

Se pare că Biblioteca Naţională îşi are originile în una dintre cele mai vechi biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti, deschisă în 1838.
    
După Unirea din 1859, Biblioteca Colegiului Sf. Sava a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Biblioteca Naţională şi Biblioteca Centrală. Biblioteca avea să dăinuie până în anul 1901, când a fost desfiinţată şi colecţiile ei au fost transferate Bibliotecii Academiei Române.

Ca rezultat al deciziei din 1901, Biblioteca Academiei a primit şi atribuţiile unei biblioteci naţionale, situaţie care a durat până în anul 1955, când a fost înfiinţată Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a ţării, cu atribuţiile specifice unei biblioteci naţionale.

La o lună după prăbuşirea comunismului, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: