Într-un comunicat de presă, Biroul Electoral Central explică de ce nu permite prezența observatorilor independenți (ca de exemplu din partea ONG-urilor) la procesul de renumărare a voturilor.
Pe scurt, BEC susține că observatorii independenți din partea asociațiilor, organizațiilor sau a fundațiilor pot să urmărească, conform legii, doar procesul de numărare a voturilor desfășurat în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare. Însă, după încheierea alegerilor, aceste birouri ale secțiilor de votare au fost desființate, iar renumărarea se face de către birourile electorale superioare ierarhic. În acest sens, BEC arată că legea nu prevede posibilitatea ca reprezentanții ONG-urilor să participe la operațiunile acestor birouri electorale.
Reacția BEC vine după ce ONG-ul Funky Citizens a cerut să participe la procesul de renumărare a voturilor exprimate în turul 1 al alegerilor prezidențiale, însă BEC a refuzat cererea organizației. Foarte multe voci din societatea civilă, dar și din partea unor partide, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la corectitudinea renumărării voturilor în aceste condiții. Pe de altă parte, la renumărare pot participa reprezentanți ai candidaților.
Curtea Constituțională a solicitat ieri ca BEC să renumere toate voturile exprimate în turul 1 al alegerilor prezidențiale, inclusiv cele nule, după ce europarlamentarul Cristian Terheș a solicitat anularea alegerilor din cauza unor fraude comise în favoarea Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu. Comunicatul BEC poate fi citit mai jos:
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: