Coșmarul prin care a trecut un turist român în Grecia. Mașina abia cumpărată i-a fost luată de ape

Foto: Simedru Claudiu-Traian (Facebook)

Claudiu-Traian Simedru, un turist român care a fost surprins de inundații în Grecia, a relatat clipele de coșmar prin care a trecut.

Bărbatul din Alba Iulia se afla în vacanță în Lefokastro, un sat situat la 34 de kilometri de orașul-port Volos, din regiunea Tesalia, grav afectată de inundații.

Din păcate, mașina pe care abia și-o cumpărase a fost luată de ape și distrusă. Turistul încă nu a reușit să se întoarcă în România.

„Acum o săptămână postam imagini superbe din Lefokastro, Grecia și mi-am dorit să se oprească timpul, să ne bucurăm de acest Rai (…) Eram fericiți că reușisem să luăm o mașină mai nouă (prima înmatriculare 2022) și că putem să mergem cu ea în concediu. Am cumpărat-o pe firmă, prin Raiffeisen Leasing Romania, iar asigurarea Casco am făcut-o prin Generali România.

Cei de la compania de leasing ne-au fost de mare ajutor să putem finaliza actele la timp, încât să putem pleca in concediul deja planificat la început de septembrie. Niciodată nu am avut parte de o masină atât de dotată tehnic, încât să ajung la destinație odihnit. Am zis de câteva ori că se conduce singură”, a povestit Claudiu pe pagina sa de Facebook.

„Luni s-a înnorat (…) Marți dimineața ne-am trezit din cauza ploii, a tunetelor și a fulgerelor ce brăzdau cerul. Suntem împreună cu o prietenă și ne-am spus de mai multe ori că nu am văzut și auzit așa tunete și fulgere, de intensitate atât de mare, niciodată în viață. Ziceai că se zdrobește cerul deasupra noastră. Nu ne putem explica cum au putut să dureze mai mult de 24 de ore, continuu – zi și noapte, intensitatea fiind tot mai mare.

Imediat după ce ne-am trezit am văzut apă de peste o jumătate de metru ieșind din parcarea publică, apoi o masină mai mică, iar in câteva clipe apa a crescut la nivel de peste un metru. A fost un moment groaznic, deoarece apa a început să scoată mașinile din parcare una câte una, iar sfârșitul le-a fost in apa mării. Unele au rămas la mal, altele au plutit sute de metri și s-au scufundat in larg.

A început să miroasă a combustibili, iar spre mare erau duse tot felul de bunuri, din păcate și containere cu combustibil pentru încălzire pe timp de iarnă. Imaginile, sunetele tunetelor, fulgerele și mirosul înțepător de la combustibili, făceau să pară că este sfârșitul lumii”, a continuat el.

Deoarece lucrează în domeniul asigurărilor, turistul a realizat foarte multe clipuri video și fotografii deoarece știa că fiecare păgubit va trebui să aibă dovada că apa i-a luat mașina.

„În același timp eram disperat, nu știam ce s-a ales de a noastră, nu o văzusem ieșind de pe drumul de acces din parcarea publică. Nu aveam posibilitatea nici să merg să văd ce e cu ea. La un moment dat apa a depășit doi metri la ieșirea din parcare, mașinile erau scoase una câte una si aruncate in mare. Să vezi asta timp de o zi întreaga, de dimineața si până seara, a fost traumatizant pentru mulți din cei de aici.

Aproximativ treizeci de masini, încă nu se știe exact, au fost distruse in parcarea publica din Lefokastro. Majoritatea au fost luate de apă si duse in mare, iar in parcare au rămas agățate și blocate de ziduri si in măslini doar patru. Asta a fost soarta si pentru mașina noastră, un Hyundai Kona mild hybrid, înmatriculată pentru prima data la început de 2022.

Acum e plină cu nămol, zdrobită intre un zid si un măslin. Nu pot aproxima dauna si din păcate aici poliția nu a venit, doar protecția civilă. Încă așteptăm cu toții după o autoritate de stat care să ofere documentație pentru companiile de asigurari (cei care au fost asigurați)”, a explicat el.

Românii au fost ajutați de o familie de localnici ce deținea un restaurant, cât și de proprietarii de la Nikoleri Studios. Le-au adus în fiecare zi apă și mâncare: „Au scos toată carnea din restaurant, au prăjit-o si au dat-o turiștilor gratuit împreună cu pâinea pe care au mai avut-o.”

„Vineri, la patru zile după viitura de aici, au venit cei de la Protecția civilă și au adus sandwich-uri și apă. Tot atunci a venit și buldozerul și a tasat pietrele și pământul prin curtea unui localnic, pentru a face un drum provizoriu. Cum era foarte multă apă se făcuse noroi și nu era stabil. A fost momentul când turiști din mai multe țări, împreună cu localnici, au făcut un lanț uman și au adus bolovani și pietre pentru a întări drumul provizoriu pentru a doua zi, când urma să se aducă o mașină de pietriș pentru a-l face practicabil. Grupul de whatsapp al romanilor blocați aici in Lefokastro a fost și încă este foarte util, căci ne-am ținut la curent unii pe ceilalți și așa am participat inclusiv cu bani pentru drumul provizoriu și pietriș.

Astăzi, Duminică 10 Septembrie, suntem încă aici, așteptăm să se deblocheze drumurile, căci multe au fost sparte de ape și au căzut și poduri in apropiere. Speram sa putem pleca săptămâna viitoare, cu tot cu mașină, chiar dacă e distrusă, pe o platformă ce va sosi din țară”, a mai relatat turistul român.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.