Pielea este cel mai mare organ al corpului și are multiple funcții. Intervine în reglarea temperaturii, respirație, are rol în eliminarea toxinelor prin transpirație, în imunitate și este graniță între interiorul și exteriorul corpului. În același timp, ne reprezintă, este parte din identitate și aspectul ei are rol important în menținerea stimei de sine. Toate acestea sunt argumente pentru nevoia de a avea o piele sănătoasă și frumoasă, cu atât mai mult cu cât aceste din urmă calități depind esențial una de alta.
Iată 5 sfaturi utile pentru o piele sănătoasă:
Tratează imediat orice suferință a pielii
Orice reacție cutanată sau leziune trebuie tratată cu seriozitate. Unele dintre acestea indică probleme de sănătate care au nevoie de atenția medicului generalist sau dermatologului, altele pot fi ameliorate și vindecate, ușor, acasă. Dar, indiferent de situație, leziunile pielii trebuie diagnosticate și vindecate imediat. Este valabil atât în cazul alergiilor care se manifestă la nivel cutanat, erupții, iritații, eczeme sau dermatite, dar și în cazul zgârieturilor, juliturilor, rănilor și arsurilor superficiale, escoriațiilor, plăgilor chirurgicale sau procedurilor cosmetice (cum sunt bărbieritul și epilarea). Dacă în primul caz este posibil să fie necesar un consult medical, în al doilea se poate apela cu încredere la cremele cu cicatridina care vindecă și calmează inflamațiile, atenuează cicatrici, urmare a proprietății de a accelera procesul natural de regenerare cutanată.
Fă un control dermatologic
În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o veritabilă explozie a cancerelor cutanate. Este de remarcat faptul că aceasta boală apare la vârste din ce în ce mai mici, dar identificată în stadiile inițiale de evoluție, poate fi complet vindecată prin proceduri extrem de simple. Dat fiind faptul că leziunile care au potențial cancerigen nu sunt în mod evident deosebite față de cele inofensive, controlul dermatologic anual este una dintre cele mai bune și mai simple metode de prevenție. Acest control este recomandat insistent celor care au ochii albaștri și verzi, persoanelor cu pielea foarte albă, celor cu părul roșcat și cu pistrui, dar și celor care au un istoric familial de cancer cutanat (boala are o componentă ereditară importantă).
Testează produsele cosmetice noi
O regulă simplă care oferă siguranță și contribuie la sănătatea pielii este ca tot ceea ce ajunge în contact cu pielea să fie testat, pentru a verifica toleranța personală la compușii conținuți. Regula este valabilă în principal pentru toate produsele cosmetice și de îngrijire pe care le folosim, de la creme la geluri de duș, de la loțiuni de corp până la crema de față și de la parfum până la deodorant. Reacțiile alergice pot să apară spontan la oricare dintre substanțe, inclusiv la cele care au mai fost folosite în trecut. Efecte neplăcute la nivelul pielii ar putea fi provocate și de detergenți, balsamuri de rufe și alte produse pentru spălatul și întreținerea curățeniei, iar pentru a evita aceste situații este necesară o clătire corectă a hainelor și uscarea lor în aer liber. Nu se întâmplă frecvent, dar nu este exclus ca și unele țesături să inducă manifestări cutanate, urmare a produșilor folosiți pentru colorarea acestora.
Bea apă
Sunt zeci de argumente care pledează în favoarea unei bune hidratări, iar cel puțin câteva se referă la beneficiile pe care le are pielea. Apa va ajunge la nivelul straturilor din care este formată epiderma abia după ce toate celelalte nevoi ale corpului au fost satisfăcute. Așa că, dacă nu te hidratezi corect, pielea va fi mereu cea care suferă ca urmare a deficitului hidric cronic. Dacă vei consuma apă în cantitatea corectă și necesară, piela va fi luminoasă și sănătoasă, pentru că va beneficia de un flux sangvin optim și, implicit, de un bun aport de nutrienți. Apa netezește ridurile, previne degraderea straturilor profunde, menține tonusul și aspectul tânăr și elastic al pielii.
Asigură-ți un aport bun de vitamina C și zinc
Necesarul zilnic de vitamina C și zinc poate fi acoperit complet printr-o dietă diversă și echilibrată. Este bine de știut că și unul, și altul dintre acești micronutrienți sunt esențiali pentru sănătatea și regenerarea rapidă a pielii. Vitamina C contribuie la procesul de oxigenare, iar zincul este un protector natural, necesar pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. În plus, sunt necesari în toate procesele metabolice, iar un metabolism bun se reflectă într-o piele frumoasă.
Alături de rutina de îngrijire zilnică, aceste câteva recomandări reprezintă o garanție pentru a avea o piele sănătoasă, iar sănătatea pielii are ca efect imediat frumusețea acesteia.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: