Modificări în plafonarea facturilor la curent și gaz. Cum arată noile scheme

FOTO: ds_30/Pixabay.com
FOTO: ds_30/Pixabay.com

După intense dezbateri, miniștrii Guvernului condus de Nicolae Ciucă au convenit asupra modificărilor pe care le va suferi ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022, care se referă la plafonarea prețului la energie electrică și gaze.

Cea mai importantă schimbare se referă la faptul că pragul până la care se face plafonarea prețului la energie electrică este de maximum 255 kWh și nu 300 kWh, așa cum era până acum.

Iată cum arată plafonarea prețurilor la energie electrică pentru persoane fizice:

  • consum lunar până în 100 kWh  – 0,68 lei/kWh, TVA inclus 
  • consum lunar între 100 și 255 kwh – 0,80 lei/ kWh TVA inclus 
  • consum lunar peste 255 kWh – prețul de pe piață, din contract

Pentru IMM-uri, prețul este plafonat la 1 leu/kWh, cu TVA inclus și doar 85% din factură este calculată cu preț plafonat, iar restul de 15% este la preț întreg. Aceeași situație este și în cazul instituțiilor publice, școlilor, spitalelor sau centrelor pentru vârstnici și copii.

Plafonarea prețurilor la facturile la gaz va fi astfel:

  • casnic: 0,31 lei/kWh, fără limită de consum 
  • non-casnic (imm-uri, instituţii publice etc.) – 0,37 lei/kWh (până în 50.000 MWh pe an) 

În noua ordonanță, producătorii, traderii și furnizorii de energie electrică vor fi impozitați diferit. Ce depăşeşte 450 de lei/MWh va fi impozitat cu 100%, iar banii se vor duce într-un cont deschis la Ministerul de Finanțe, care se va numi „fond de tranziție energetică”.  

Producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici cantităţi necesare de gaze naturale din activitatea de producţie internă.

De asemenea, producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice. Furnizorii de gaze sunt obligaţi să facă stocuri de 30%.

Vânzarea succesivă a unor cantităţi de energie către traderi cu scopul vădit de a mări preţul se sancţionează cu amendă de 5% din cifra de afaceri.

Valoarea maximă a preţului ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat, este de 1.300 de lei/MWh.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.