Primarul PSD al Botoșaniului, Ovidiu Portariuc, îi transmite președintelui Klaus Iohannis că ar trebui să susțină reintroducerea obligativității stagiului militar măcar pentru o perioadă de 6 luni. Primarul Portariuc și-a transmit gândurile pe pagina personală de Facebook.

Acesta spune că „trăim vremuri tulburi” și chiar dacă nu suntem amenințați datorită relațiilor bune pe care le avem cu vecinii și pentru că suntem membri NATO nu înseamnă că nu „trebuie să fim oricând pregătiți”.

„În ceea ce privește pregătirea populației, pentu apărare mai sunt multe de făcut. Cred că ar fi necesară o reevaluare a capacităților de reacție la nivel local. Ca primar, având responsabilitatea coordonării serviciilor de urgență sau de protecție civilă în caz de criză, nu pot să nu remarc slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă actiune coordonată ierarhic, efort fizic susținut, instrucție de specialitate, abilități de luptă.

Cred că reintroducerea serviciului militar obligatoriu de 6 luni ar putea fi o variantă. E benefică și pentru individ ca formare, dar și pentru comunitate în caz de apărare”, spune primarul Botoșaniului.

Ovidiu Portariuc crede că România ar trebui să aibă capacitatea de a mobiliza urgent zeci de mii de rezerviști antrenați.

„Eu nu cred în pericole iminente dar nu se știe niciodată și una e să aperi un oraș ca Botoșaniul cu 500 soldați profesioniști și alta e să-l poți apăra pe lângă soldați și cu 40.000 rezerviști antrenați, mobilizați în 24 de ore! Extrapolat la nivel național, într-o situație de criză ipotetică e mult mai confortabil pentru noi și descurajant pentru alții să știi că în 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de români sunt gata de acțiune.

Uitați-vă la Elveția! Înconjurată protector de către UE și având semnat și un tratat cu NATO ar părea că este intangibilă. A fost sau este amenințată de cineva? Nu, și totuși serviciul militar este obligatoriu, 6 luni. O să spuneți ca jumătate din planetă își ține banii la ei și de asta e atât de apărată.

Poate fi un argument dar nu suficient, cred. Elveția la o populație de aproximativ 8 milioane locuitori are o armată de rezerviști de aproape 3 milioane (bărbați și femei), pe lângă armată profesionistă de 150.000 soldați”, a mai spus Portariuc.

FOTO: 7th Army Joint Multinational Training Command/Flickr

Recomandările editorilor GreatNews:

Religiile cu cea mai mare rată de creștere din lume
Parlamentarii pregătesc interzicerea fumatului în restaturante și baruri
Un nou centru acvatic se va construi în România