Parlamentarii pregătesc interzicerea fumatului în restaurante și baruri

Peste 100 de deputați și senatori au semnat pentru susținerea legii deputatului PSD Aurelia Cristea, care precizează faptul că „fumatul este interzis complet în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante și în alte unități de alimentație publică”.

În prezent, după ce a fost votată de senatori, a ajuns la Camera Deputaților o modificare a legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care spune că „se interzice complet fumatul în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare, de stat și private”.

Propunerea deputatului Cristea este mult mai drastică. „Este foarte important că Senatul României a făcut acest prim pas în interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice. Consider însă că interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă şi la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unități de alimentație publică, nu doar în instituțiile publice, modificare susţinută de societatea civilă prin numeroase petiţii, dezbaterea şi consultarea publică organizată la Cluj întărind acest demers.

Nu putem avea „jumătăţi de măsură” când vine vorba de sănătatea copiilor noştri!”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, măsurile cele mai drastice în ceea ce privește fumatul în public sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania și Ungaria.

În Andorra, din 2010, instituțiile publice și private au opțiunea, însă nu obligația, de a crea locuri speciale pentru fumători, dar care să fie separate de restul clădirii.

În Polonia, fumatul în spații publice, inclusiv în cluburi și restaurante, este interzis din 2010. Se poate fuma doar afară, în spații special amenajate. De asemenea, nu se fumează pe trotuare sau în stațiile de autobuz. De asemenea, în Ungaria fumatul este interzis în baruri și restaurante din 2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.