Călătorii uimitoare prin castelele și conacele uitate ale României

castle break
Foto: castlebreak.ro

Castle Break, prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi a conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural, a fost lansată în această lună de Asociaţia ARCHÉ. Începând din luna mai, asociația va organiza mai multe tururi culturale de vizitare a unor castele și conace precum Palatul Brukenthal din Avrig, Castelul Gyulay din Mintia sau Castelul Radák-Pekry din Ozd.

Până acum au fost lansate 7 trasee în cadrul Castle Break. Excursiile vor avea loc în perioada mai – octombrie 2015:

1. Zestrea Transilvaniei, 1 – 3 mai, pe traseul București → Avrig → Hunedoara → Simeria → Deva → Mintia → Roșia Montană → Rîmetea → Aiud → Turda → Ozd → Alba Iulia → București

2. Vestul multicultural, 4 – 5 iulie, pe traseul Cluj-Napoca → Carei→ Timișoara → Săvârșin → Cluj-Napoca

3. Perlele Mureșului, 18 – 19 iulie, pe traseul Bucureşti → Sighişoara → Gorneşti → Reghin → Brâncoveneşti → Criş → Bucureşti

4. herCULE, 1 – 2 august, pe traseul București → Câmpulung → Băile Herculane→ Curtişoara → Măldăreşti → București

5. Transilvania festivă, 29 – 30 august, pe traseul București → Alba Iulia → Bonțida → Cluj-Napoca → Răscruci → Avrig →  București

6. Moldova Belle Époque, 5 – 6 septembrie , pe traseul Bucureşti → Dofteana → Miclăuşeni → Iaşi → Ruginoasa → Bucureşti

7. Podgorii cu tradiţie, 3 – 4 octombrie,  Bucureşti → Golești → Drăgășani → Bujoreni → Mediaș → Cetatea de Baltă → Avrig → Bucureşti

După ce în ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România, Asociația ARCHÉ a propus iniţiativa Castle Break pentru a aduce mai aproape de oameni aceste reşedinţe mai puţin cunoscute ale elitelor de altădată, relatează Historia.ro.

castelul sturdza
Castelul Sturdza de la Miclăușeni, județul Iași. Foto: Cezar Suceveanu via Wikimedia Commons

„Devastate de comunişti şi ignorate după anii ’90, castelele își recapătă strălucirea”

Castle Break este o cupolă pentru o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României. Acestea includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi de oraşe, degustări de produse tradiţionale şi vizite la castele şi conace.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau de administratori, astfel încât vizitatorii vor afla poveşti inedite şi vor avea ocazia de a dialoga cu cei care s-au dedicat salvării acestor monumente. Din când în când, aceste vizite vor avea şi momente culinare autentice, fie că va fi vorba de cine printre porţelanuri, de picnicuri în grădină sau de mâncare gustoasă la ceaun.

„În ultimii ani, din ce în ce mai multe castele şi conace se redeschid publicului, după decenii de proastă întreţinere şi abandon. Devastate de comunişti şi ignorate după anii ’90, ele încep să îşi recapete strălucirea de altădată, în mâinile unor echipe dedicate şi ambiţioase. Bineînţeles, este un parcurs plin de provocări, dar care trebuie încurajat. Turismul este o şansă reală pentru această categorie a patrimoniului şi care, pe lângă contribuţia financiară pe care o aduce lucrărilor de restaurare, ne ajută pe noi ca români să ne descoperim istoria şi rădăcinile”, a declarat arhitectul Anca Majaru, preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
Locuri de muncă în străinătate, pentru necalificați. Oferte în 2015
Peștera secretă din Munții Pădurea Craiului

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: