Un site de curiozități a realizat un interesant top al celor mai inteligenți oameni din lume. Criteriul folosit de jurnaliști este rezultatul testului IQ.
Trebuie știut că jumătate dintre oamenii de pe Glob au un coeficient de inteligență cuprins între 90 și 110. Doar 2,5% dintre locuitori au un IQ mai mare de 140.
10. Probabil cel mai cunoscut om de știință de pe Glob, Stephen Hawking, are un IQ de 160. Fizicianul englez este unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani.
Hawking, 73 de ani, suferă de o boală numită scleroză amiotrofică. Fizicianul este complet imobilizat, și-a pierdut vocea și comunică numai cu ajutorul unui computer sofisticat.
9. Britanicul Andrew Wiles a demonstrat, în 1994, o teoremă veche de peste 350 de ani, care i-a chinuit pe matematicieni secole la rând (Marea Teoremă a lui Fermat).
Britanicul, în vârstă de 61 de ani, este profesor la Universitatea Princeton. Are un IQ de 170.
8. Co-fondatorul Microsoft, Paul Gardner Allen, are un IQ de 170. Allen deține mai multe companii, dar și echipe sportive. În ultimii ani, a devenit unul dintre cei mai generoși filantropi de pe planetă.
7. Judit Polgar este cea mai cunoscută femeie-șahist din lume. La numai 15 ani, reușea să devină cel mai tânăr mare maestru la șah, doborând un record deținut de Bobby Fischer.
Judit Polgár, 38 de ani, este prima femeie din lume care a jucat direct într-un turneu în campionatul mondial de șah masculin, reușind să îl depășească la puncte pe vicecampionul mondial Veselin Topalov. Polgar, unguroaică cu origini evreiești, are un IQ de 170.
6. Locul 6 este ocupat de un alt șahist, rusul Garry Kasparov. Acesta are un IQ de aproape 190. Kasparov, 51 de ani, a rămas în istoria șahului pentru perioada uriașă în care a dominat acest sport. Kasparov a fost campion mondial între 1985 și 2000.
În ultimii ani, Kasparov s-a implicat enorm și în politică, fiind unul dintre cei mai aspri contestatari ai regimului Putin.
5. Cea mai ciudată apariție din top este cu siguranță Rick Rosner. Cu un IQ de 192, Rosner a lucrat o mulțime de ani ca stripper sau chelner, devenind apoi o celebritate în lumea televiziunii. A apărut în reclame la Domino’s Pizza și Burger King, iar popularitatea i-a crescut spectaculos atunci când i-a dat în judecată pe autorii showului „Vrei să fii miliardar?”, pentru o întrebare din cauza căreia a fost eliminat, în 2000.
Întrebarea de 16.000 de dolari, relativ simplă, era: „Care capitală a lumii se află la cea mai mare altitudine?”. Variantele: Mexico City, Quito, Bogota și Katmandu. Rosner a răspuns Katmandu, deși capitala Nepalului se află abia la jumătatea altitudinii la care se află Quito, capitala Ecuadorului.
În scrisoarea către producători, Rosner a spus că un alt oraș, care nu apare pe listă, este, de fapt, capitala aflată la cea mai mare altitudine.
4. Inginerul coreean Kim Ung-Yong are un IQ de 210. Ung-Yong a început să vorbească fluent încă de la șase luni. La vârsta de 4 ani, a fost invitat, ca student, la Universitatea de fizică din Hanyang. În 1970, pe când avea doar 8 ani, a fost invitat la NASA. Și-a început activitatea de cercetare la NASA încă din 1974. Întors în țara sa în 1978, coreeanul a decis să schimbe domeniul – de la fizică la inginerie civilă.
3. Christopher Hirata lucrează pentru NASA de la vârsta de 16 ani. La numai 22 de ani, își lua doctoratul la Princeton. Cercetătorul în vârstă de 33 de ani are un IQ de 225.
2. Locul 2 este ocupat de o femeie, Marilyn Vos Savant, cu un IQ de 228. În vârstă de 68 de ani, Vos Savant este jurnalistă, scriitoare și lector.
1. Primul loc este ocupat de tânărul chinez Terence Tao, cu un IQ de 230. În copilărie, i s-a spus că poate excela în orice domeniu știintific, el alegând matematică. Cercetătorul australiano-american în vârstă de 39 de ani este profesor al University of California, din Los Angeles. Tai este laureat al Medaliei Fields, echivalentul, în matematică, al Premiului Nobel.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor greatnews.ro:
Fonduri europene pentru cultivarea plantelor medicinale. Cum pot fi accesați banii
„Ceva unicat”: Povestea sfințirii liftului din scara F, pe strada Carpați
Traian Băsescu rupe tăcerea: „Voi reveni în viaţa publică. Nu mai tac”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: