Datele preliminare ale unui studiu realizat pe pacienți cu COVID-19, care au fost tratați cu medicamentul antiviral Remdesivir, sugerează că bolnavii răspund la tratament, relatează publicația statnews.com, specializată în știri și analize din domeniul medical.
Remdesivir a fost dezvoltat de compania americană Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola, iar în prezent este studiat ca posibil tratament pentru infecțiile cu SARS-CoV-2. În ceea ce privește Gilead Sciences, aceasta este o companie americană de biotehnologie din California, specializată în dezvoltarea și comercializarea de medicamente antivirale folosite împotriva HIV, virusului hepatitei B, hepatitei C sau virusului gripal.
Remdesivir a fost utilizat într-un studiu clinic pe pacienții cu COVID-19 dintr-un spital din Chicago. Pacienții erau în stare gravă, însă după ce au primit Redemsevir, aproape toți au fost externați în mai puțin de o săptămână, relatează statnews.com.
Publicația mai notează că aceste rezultate preliminare încurajatoare vor duce, probabil, la aprobarea rapidă a medicamentului de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.
Pentru acest studiu clinic, Universitatea de Medicină din Chicago a recrutat 125 de persoane cu COVID-19. Dintre acestea, 113 aveau o formă gravă a bolii. Toți pacienții au primit zilnic un tratament pe bază de Remdesivir.
„Cea mai bună veste este că cei mai mulți dintre pacienții noștri au fost deja externați, ceea ce e grozav. Doar 2 dintre pacienți au murit”, a declarat Kathleen Mullane, epidemiologul Universității din Chicago ce coordonează studiile pe Remdesivir ale spitalului.
Practic, 98% dintre pacienții în stare gravă s-au vindecat.
Acestea sunt primele date care au apărut în spațiul public până acum. La ora actuală există însă mai multe studii clinice care vor să stabilească dacă Remdesivir este eficient împotriva bolii provocate de SARS-CoV-2.
„Am văzut oameni care nu au mai avut nevoie de ventilatoare la o zi după ce au început terapia. Deci, din acest punct de vedere, pacienții noștri s-au comportat foarte bine în general. Cei mai mulți dintre pacienții noștri în stare gravă au fost externați în 6 zile, ceea ce ne sugerează că durata terapiei nu trebuie să fie de 10 zile. Avem foarte puțini pacienți care au fost externați într-o perioadă mai lungă, de până la 10 zile – poate 3”, a spus Mullane.
Pe de altă parte, deși Mullane s-a arătat entuziasmată de rezultate, ea a menționat că e greu să se tragă mai multe concluzii privind eficiența medicamentului deoarece studiul clinic pe pacienții în stare gravă nu a inclus, pentru comparație, și un grup care să primească placebo (medicament inactiv prescris în scopuri experimentale unui lot martor, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului activ asupra altui lot).
În total, studiile companiei Gilead privind eficiența medicamentului Remdesivir se desfășoară pe 2.400 de pacienți în stare gravă, în 152 de locații diferite din lume. În paralel, au loc și studii clinice pe 1.600 de pacienți cu simptome moderate de COVID-19, în 169 de centre din întreaga lume.
Slawomir Michalak, un muncitor în vârstă de 57 de ani din Chicago, este unul dintre pacienții care au fost incluși în studiul Universității de Medicină din Chicago.
El a povestit pentru publicația statnews.com că a făcut febră și nu mai putea respira. De asemenea, avea dureri puternice de spate.
„Mă simțeam ca și cum cineva mă lovea în plămâni”, a povestit el pentru sursa citată.
A fost internat la Spitalul Universității de Medicină din Chicago pe 3 aprilie. Febra sa a urcat până la 40 de grade și abia mai putea să respire. La spital, a primit oxigen și a fost de acord să participe la studiul clinic pentru Remdesivir.
A primit prima doză a doua zi, pe 4 aprilie.
„Febra a scăzut aproape imediat și am început să mă simt mai bine”, a spus el.
După ce a primit a doua doză, pe 5 aprilie, Michalak nu a mai avut nevoie de oxigen. Ulterior a mai primit două doze de Remdesivir și a fost externat pe 7 aprilie.
„Redemsevir a fost un miracol”, a mai spus bărbatul.
Acum, lumea întreagă așteaptă rezultatele complete ale studiilor clinice realizate de Gilead pentru a afla dacă într-adevăr medicamentul este cu adevărat tratamentul care îi poate vindeca pe bolnavii de CODIV-19, mai notează sursa citată.
Foto: fernandozhiminaicela / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: