6 beneficii ale camerei video pentru mașină. Cum poți demonstra Poliției că nu ai greșit

Tot mai mulți șoferi din întreaga lume utilizează camere video în mașină, pentru a filma atât exteriorul, cât și interiorul vehiculului.

În ultimul timp, camerele montate în interiorul maşinilor sunt din ce în ce mai răspândite și în România. Cele mai ieftine dintre ele costă numai 100 – 200 de lei și sunt foarte ușor de folosit, dovedindu-se extrem de utile dacă șoferii vor să surprindă o infracțiune în trafic sau dacă vor să demonstreze că nu au încălcat legea și că sunt nevinovați.

În alte țări, camerele video din mașină care monitorizează șofatul sunt folosite de poliție de decenii. Ele au contribuit la creșterea calității antrenamentelor pentru ofițerii de poliție și au reprezentat și o dovadă imparțială în cazul în care cineva era arestat.

Când vine vorba de mașini și de vehicule private, aceste sisteme video au numeroase avantaje:

1. Cu ajutorul lor, șoferii pot surprinde activitățile din trafic. De exemplu, pot demonstra cine a greșit în cazul unui accident de mașină sau le pot arăta polițiștilor că nu au încălcat regulile de circulație în cazul în care sunt suspectați că au greșit.

Recent, un șofer din București care a fost acuzat de un agent de poliție că a trecut pe roșu a arătat cu ajutorul camerei montate pe bordul mașinii, care filma drumul, că semaforul era încă verde când a trecut prin intersecție. Poliţiştii nu sunt obligaţi să vadă imaginile, dar dacă pierd procesele în instanţă, pot fi sancţionaţi.

În plus, camerele video precum cele de AICI au mai multe lentile și acoperă un unghi total de până la 260 de grade, surprinzând totodată imagini inedite la o calitate extraordinară și o rezoluție înaltă, ceea ce le face foarte utile în cazul în care șoferul trebuie să își dovedească nevinovăția.

2. Protecția proprietății. Dacă oamenii știu că sunt filmați, este mult mai puțin probabil ca ei să se implice în activități periculoase și amenințătoare care ar putea avea ca rezultat deteriorarea mașinii. Camera poate proteja mașina de acte de vandalism și de furt.

Dacă este vorba de mașina unei companii, camera video reduce riscul deteriorării mașini de către angajați deoarece este mult mai puțin probabil ca aceasta să fie lovită sau zgâriată din neatenție.

AICI găsiți numeroase alte sisteme de alarme, video sau audio care asigură o protecție sporită proprietăților valoroase.

3. Părinții care au adolescenți șoferi se pot bucura de această tehnologie care îi monitorizează pe tineri atunci când sunt pe drum.

Tinerii tind să aibă obiceiuri de condus mai proaste și să se implice în distracții periculoase, ca de exemplu să trimită mesaje în timp ce conduc. O cameră video în mașină îi va face pe tineri să fie mai responsabili. În cazul mașinilor de firmă, aceste camere îi vor face pe angajați să utilizeze și ei mai responsabil mașina.

4. Șoferii înșiși vor fi și ei responsabilizați: vor respecta mai mult regulile de circulație și vor evita activitățile periculoase, ca de exemplu consumul de alcool la volan.

5. Unele sisteme video fac parte dintr-un sistem de prevenție a accidentelor. De exemplu, un tip de cameră este folosit pentru a monitoriza drumul și pentru a preveni părăsirea benzilor de circulație noaptea târziu, când oboseala poate favoriza intrarea pe contrasens. Acest sistem are o alarmă care sună atunci când intrarea pe contrasens este iminentă sau în caz de pericol de coliziune.

6. Cu ajutorul unei camere video, cele mai frumoase trasee de pe șosele spectaculoase precum Transalpina sau Transfăgărășanul pot fi înregistrate cu ușurință. O cameră video poate memora traseul datorită GPS-ului. Modulul GPS memorează traseul, iar apoi, odată conectat la calculator, traseul exact parcurs de mașină va fi reconstruit cu ajutorul hărților. Astfel, aventurile unei excursii sunt mult mai simplu de păstrat și de împărtășit prietenilor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.