25 de filme din ultimii 15 ani pe care toată lumea trebuie să le vadă

FOTO: Django
FOTO: Django

Primul trailer video pentru „Fifty Shades Darker”, continuare filmului Fifty Shades of Grey, a doborât un record de vizualizări pe internet.

În doar 24 de ore, clipul a reușit să strângă peste 114 milioane de vizualizări. Până acum, recordul de vizionări în 24 de ore a unui trailer video era „Star Wars: The Force Awakens”, care a adunat 88 de milioane de vizualizări.

Filmul „Fifty Shades Darker” va avea premieră mondială pe 10 februarie 2017. „Fifty Shades of Grey” a fost atât de bun încât a primit șase trofee la Zmeura de Aur 2016, printre care trofeul pentru „Cel mai prost film”, „Cel mai slab actor” sau „Cea mai slabă actriță”.

Decât să pierdeți timpul, în locul lui „Fifty Shades Darker” sau „Fifty Shades of Grey” vă recomandăm câteva filme de Hollywood, lansate în ultimii 15 ani, pe care toată lumea trebuie să le vadă. De asemenea, lista rămâne deschisă și vă rugăm să propuneți și alte filme care credeți că ar trebui văzute.

„Kill Bill 1 și 2” (2003/2004). Al patrulea film al lui Quentin Tarantino este epopeea unei femei în căutarea dreptății, prezentată în două părți. În Kill Bill – Vol. 1 personajul principal, interpretat de DAVID CARRADINE, este un personaj nemaivăzut de sinistru care domină povestea și care a organizat un grup de elită numit Deadly Viper Assassination Squad (sau DiVAS) – Plutonul de Execuție al Viperelor.Toate viperele au un nume de cod inspirat de șerpi veninoși și cel mai mortal dintre ei este Mamba Neagră (UMA THURMAN), care este și fosta iubită a lui Bill.

„Upstream Color” (2013). Kris și Jeff ajung să se apropie unul de celălalt tot mai mult până devin iubiți. Lucrul ciudat este că în toată povestea lor ciudată și dramatică de dragoste un rol foarte important îl are un organism „parazitar” care este răspunzător de anumite stări de ameteli, halucinații și inconștiență.

„Drive” (2011). Shannon (Bryan Cranston) este agentul lui Ryan atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Ca orice mafiot de talie mică, Shannon are un plan pentru Pilot: construcția unei mașini cu care acesta să poată concura pe un circuit profesionist. Aparent singuratic, pilotul se îndrăgostește de vecina lui, Irene (Carey Mulligan), o mamă vulnerabilă, târâtă într-o lume a infractorilor odată cu întoarcerea soțului ei din închisoare, Standard (Oscar Isaac).

În urma unui jaf menit să achite datoriile lui Standard, lucrurile ies de sub control și Ryan realizează că trebuie să lupte pentru femeia pe care o iubește. Acum, gangsterii (Albert Brooks și Ron Perlman) nu-l mai urmăresc doar pe el, ci sunt pe urma lui Irene și a fiului ei, moment în care pilotul este forțat să schimbe viteza și să intre pe contrasens.

„A beautiful mind” (2001). Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician în viață, pe nume John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă,însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări, care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994. Ca orice legendă vie, Nash continuă să-și desfășoare munca și astăzi.

„Foxcatcher” (2014). O dramă inspirată de fapte reale care se concentrează pe povestea de viață a lui John Du Pont (Steve Carell), moștenitorul companiei de produse chimice Du Pont care suferea de o formă de schizofrenie paranoidă și care ajunge să-l ucidă pe prietenul lui de-o viață, Dave Schltz (Mark Ruffalo), un luptător de wrestling premiat cu aur la Jocurile Olimpice.

Into The Wild (2007). Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunțe la conturile bancare și să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunță la mașină, își arde și ultimii bani și decide să se decurce singur în ținuturile pustii, vânând și mâncând rădăcini. Corpul lui a fost găsit cu câteva luni de zile mai târziu, cauza decesului fiind probabil inaniția.

The Dark Knight (2008). Cu ajutorul locotenentului Jim Gordon și a hotărâtului procuror districtual, Harvey Dent, Batman începe lupta împotriva crimei organizate din Gotham City pentru a o strârpi definitiv. Inițial, triumviratul se dovedește a fi eficient, dar în curând cei trei devin ținta unui geniu al răului, cunoscut sub numele de Joker, care aruncă orașul în anarhie, forțându-l pe Cavalerul negru să încalce fragila graniță dintre erou și răzbunător.

Django Unchained (2012). Acțiunea are loc în sudul Statelor Unite, cu doi ani înainte de Războiul Civil. Django (interpretat de Jamie Foxx) este un sclav al cărui trecut plin de violență îl aduce în serviciul lui King Schultz (interpretat de Christoph Waltz), un vânător de recompense aflat pe urmele a doi ucigași, frații Brittle. Django este singurul care poate să-l ajute să ajungă la ei. În schimb, Schultz îi promite să-l elibereze.

Când misiunea lor se încheie cu succes și Django este eliberat, el decide să rămână alături de Schultz și continuă să-i vâneze împreună pe cei mai căutați criminali. Însă scopul final al lui Django este găsirea și eliberarea Boomhildei (interpretată de Kerry Washington), soția de care fusese despărțit cu mult timp în urmă.

The Wolf of Wall Street (2013). Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coșmar. A început de jos și a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces și puterea dobândită l-au transformat din broker onest în infractor implicat în scandaluri de corupție, înșelăciune și crimă.

Birdman (2014). Celebru odinioară pentru interpretarea unui popular supererou, actorul Riggan Thomson (Michael Keaton) vede cum dispare încet-încet din amintirile fanilor. Într-o încercare disperată de a reatrage atenția și de a simți, o dată în viață, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât și de publicul larg, Riggan plănuiește o piesă pe Broadway. Pentru a reuși, bărbatul trebuie să-și ignore egoul supradimensionat, mai ales dacă vrea să-și readucă aproape și familia.

Silver Linings Playbook (2012). Pat este un fost profesor de liceu, care a petrecut 4 ani într-o clinică destinată tratării bolilor nervoase după ce a fost înșelat și părăsit de soția lui, Nikki. Mutându-se sub același acoperiș cu părinții lui după ce este externat, Pat are impresia falsă că nu a lipsit de acasă mai mult de câteva luni și este obsedat de ideea de a o recuceri pe Nikki.

Vechii prieteni ai profesorului și-au întemeiat între timp familii, tatăl lui este mereu într-o dispoziție proastă fiindcă este fan al echipei de fotbal american Philadelphia Eagles care pierde un meci după altul, iar psihiatrul cu care face ședințe de terapie îl șochează pe Pat recomandându-i adulterul ca metodă de vindecare.

The Curious Case of Benjamin Button (2008). „M-am nascut in conditii neobisnuite”. Așa începe „Strania poveste a lui Benjamin Button”, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani și care în loc să îmbătrânească, întinerește: Un om ca oricare altul, care nu poate ține timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârșitul primului război mondial, în 1918, și până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobișnuit, ca orice viață de om, filmul relatează povestea unui om ieșit din comun, a oamenilor și locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor și despărțirilor pe care le trăiește, a bucuriilor vieții și tristeții morții, și a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp.

Inception (2010). Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă. Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în același timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și l-a transformat într-un fugar internațional. Acum i se oferă o șansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viața de dinainte dacă reușește un lucru imposibil, opusul extracției de informații: implantarea lor în mintea cuiva.

Inglourious Basterds (2009). În Franța ocupată de germani Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) privește neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna scapă ca prin urechile acului și fuge la Paris, unde-și creează o nouă identitate ca proprietar și proiecționist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine (Pitt) organizează un grup de soldați evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziștilor. Cunoscuți sub numele de „The Basterds” (adică „ticăloșii”), trupa lui Raine o adoptă pe actrița și agenta sub acoperire de origine germană Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Soarta unește drumurile personajelor in cadrul unei sali de cinema, unde Shosanna este hotărâtă să-și ducă la îndeplinire propriul ei plan de răzbunare.

Zodiac (2007). Bazata pe povestea adevarata a unui criminal in serie care a ingrozit regiunea San Francisco Bay si a luat in deradere autoritatile din patru jurisdictii decenii de-a randul cu cifrurile si scrisorile sale, „Zodiac” este un thriller realizat de David Fincher, directorul productiilor „Se7en” si „Fight Club”. Vanarea vanatorului devine o obsesie pentru patru barbati, o obsesie care ii va transforma in stafii ale propriilor identitati, vietile lor fiind construite si distruse de lantul fara capat al indiciilor oferite de criminal.

There Will Be Blood (2007). Când Plainview primește un pont misterios, conform căruia ar exista un orășel în Vest unde un întreg ocean de țiței țâșnește din pământ, își ia fiul pe nume H.W. (Dillon Freasier) și pleacă să își încerce norocul în prăfuitul orășel Little Boston. În acest loc dur, unde principala distracție este biserica înființată de charismaticul predicator Eli Sunday (Paul Dano), Plainview și H.W. dau lovitura cea mare. Dar în timp ce țițeiul îi îmbogățește pe toți, totul pare să se schimbe, iar conflictul capătă proporții și toate valorile umane – iubire, speranță, comunitate, convingere, ambiție și însăși legătura dintre un tată și fiul său – sunt puse în pericol de corupție, decepție și țițeiul care curge în valuri.

No Country For Old Men (2007). Llewelyn Moss (Josh Brolin) descoperă o camionetă părăsită, înconjurată de câțiva soldați morți, dar în care (încă!) se mai află o cantitate apreciabilă de heroină și două milioane de dolari bani-gheață. Moss ia banii, și de aici se declanșează o reacție catastrofică în lanț, pe care legea – în persoana șerifului Bell (Tommy Lee Jones), un tip în vârstă, care nu mai are niciun fel de iluzii despre viață, nu o poate opri. Pe măsură ce Moss încearcă să scape de cei care-l urmăresc – apare aici un personaj misterios, un gangster care da cu banul când e vorba de viața sau moartea oamenilor (Javier Bardem).

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Joel (Jim Carrey) este șocat de faptul că prietena sa Clementine (Kate Winslet) și-a sters din minte, la propriu, toate amintirile tumultoasei lor relații. În disperare de cauză, Joel apelează la inventatorul ciudatei proceduri de „spălare” a creierului, Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson) și îi cere acestuia să îi șteargă și lui din memorie toate amintirile despre Clementine. Însă, pe măsură ce amintirile sale dispar treptat, Joel începe să-și redescopere dragostea pentru Clementine și organizează o „evadare” din procedura pe care Mierzwiak și asistenții săi (Mark Ruffalo, Eljah Wood, Kirsten Dunst) se chinuie din răsputeri să o ducă la bun sfârșit.

Donnie Darko (2001). În timpul alegerilor prezidențiale din 1988, un adolescent pe nume Donnie Darko, somnambul fiind, iese într-o noapte din casa lui și întâlnește un iepure gigant, cu o înfățișare demonică, numit Frank, care îi spune că lumea se va sfârși în 28 de zile, 6 ore,42 minute și 12 secunde. Donnie se întoarce acasă în dimineața următoare și află cu stupoare că un reactor de avion s-a prăbușit în dormitorul său. În timp ce încearcă să afle de ce a supraviețuit și să se confrunte cu unele persoane din orășelul lui – precum bătăușul școlii, conservatoarea lui profesoară sau un guru – Frank continuă să-i apară în minte, motivându-l să comită acte de vandalism și nu numai.