Au fost eliminate 102 taxe. Lista plăților pe care românii nu mai trebuie să le scoată din buzunar

Ieri, pe 28 decembrie, Camera Deputaților a votat din nou legea care elimină 102 taxe. Legea mai trecuse o dată prin Parlament, însă președintele Iohannis refuzase să o promulge și o trimisese din nou în forul legislativ pentru a fi reexaminată.

De această dată însă, Klaus Iohannis va fi obligat să o promulge în forma adoptată de Parlament.

Legea, care elimină 102 taxe nefiscale, a fost inițiată de un grup de deputați și senatori PSD în frunte cu Liviu Dragnea, liderul social-democraților.

Inițiatorii legii au susținut permanent că impactul bugetar al eliminării acestor taxe este nesemnificativ: „Impactul bugetar pentru anul 2017 este de 0,07% din PIB și va fi susținut de creșterea economică aferentă anului 2016 (…) În acest fel se continuă procesul de debirocratizare început în ultimii ani și România va putea ajunge în 2018 în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe din lume, dar și cu cea mai mică povară fiscală”.

În schimb, președintele Iohannis a apreciat că eliminarea anumitor taxe, precum cea radio-TV, poate „accentua disfuncționalitatea” unor servicii publice precum radioul și televiziunea de stat: „Reducerea surselor proprii de finanțare în detrimentul creșterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaților și modalitatea de salarizare a acestora ori poate chiar pune în discuție independența editorială”.

Totuși, legea a trecut din nou de Parlament, așa că românii nu vor mai plăti cele 102 odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

Iată care sunt cele mai importante taxe eliminate:

1. Taxa radio și TV atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Potrivit expunerii de motive a deputaților care au inițiat legea, “cheltuielile de bază ale Radioului și Televiziunii Române vor fi susținute de la bugetul de stat (…) De asemenea, cele două instituții se vor putea finanța în continuare din celelalte categorii de venituri proprii care le rămân la dispoziție (publicitate, donații, sponsorizări)”.

2. Taxa de timbru pentru autovehicule. Eliminarea acestei taxe „va conduce la impulsionarea tranzacțiilor în domeniu, dar totodată și la reducerea timpului necesar achiziționării unei mașini. Această măsură va impacta doar bugetul Agenției Fondului de Mediu. Această instituție va putea funcționa în mod eficient și fără această sursă de venit, pe de o parte, pentru că veniturile din timbrul de mediu nu au fost folosite nici până acum, ele fiind păstrate în depozite / conturi bancare”, se arată în expunerea de motive.

3. Vor fi eliminate taxele percepute de Oficiul Național al Registrului Comerțului la înființarea unei firme, precum și la înregistrarea mențiunilor. „Această măsură va conduce la încurajarea antreprenoriatului și la îndepărtarea impedimentelor în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv”, consideră deputații.

4. Taxa pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar se elimină, documentele urmând să fie eliberate în mod gratuit.

5. Sunt eliminate și taxele consulare care sunt percepute la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale României în străinătate.

6. Se elimină taxa pentru apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale, a taxei suplimentare pentru eliberarea pașapoartelor.

7. Tarifele pentru plata pierderii sau modificărilor actelor în vederea publicării acestora în Monitorul Oficial se elimină.

8. Taxele extrajudiciare de timbru.

9. Se elimină și taxele pentru eliberarea permiselor de pescuit recreativ / sportiv.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.