Cum să ai dinți de invidiat și gingii sănătoase în 10 pași simpli

Ca să ai dinți și gingii sănătoase este important să îți dezvolți de tânăr o rutină zilnică eficientă astfel încât să te bucuri de dinții tăi cât mai mult de-a lungul vieții. Cele mai importante elemente ale unei îngrijiri de calitate sunt igiena orală, o dietă sănătoasă și vizitele regulate la stomatolog.

Iată cum să ai dinți și gingii sănătoase în 10 pași prezentați de wikihow.com:

1. Spală-te pe dinți în fiecare dimineață și în fiecare seară. Un periaj trebuie să dureze cel puțin două minute. În acest fel vei avea timp suficient pentru a peria toate suprafețele dinților. Asigură-te că ai periat și spatele dinților.

Fie că folosești o periuță tipică sau una electrică, e important de știut că trebuie să o schimbi o dată la 3 luni. Dacă perii ei sunt îndoiți și deteriorați, o poți înlocui și mai devreme.

Dacă te speli regulat pe dinți nu doar că vei avea o dantură sănătoasă, dar te vei bucura și de o respirație proaspătă. Însă nu te spăla pe dinți imediat după ce ai mâncat. După masă, gura ta este mai acidă, iar din acest motiv smalțul dinților este (temporar) mai moale. Așteaptă cel puțin 30 de minute după masă ca să te speli.

2. Este foarte important să îți cureți în fiecare zi și spațiile dintre dinți la care nu poți ajunge cu o periuță de dinți. Dacă nu îți cureți această zonă, aici se vor acumula resturi de mâncare, tartru și bacterii.

Pentru a curăța gingiile și aceste spații înguste poți folosi ață dentară sau aparate de curățare speciale, precum cele de AICI, care eliberează jeturi de aer și apă de gură antimicrobiană, îndepărtând placa bacteriană pe care periajul nu o poate elimina.

3. Folosește o pastă de dinți cu fluor. Fluorul protejează smalțul dinților și scade riscul de a face carii. Pentru a fi eficientă, o pastă de dinți trebuie să conțină suficient fluor: asigură-te că are cel puțin 1.350 – 1.500 ppm (părți per milion).

Pastele de dinți care conțin sub 1.000 de ppm nu îți vor proteja dinții.

Învață-i pe copii să își perieze dinții imediat ce le apar primii dinți (dantura de lapte). Cariile în dinții de lapte sunt la fel de neplăcute precum cele de la maturitate.

AICI găsești și alte aparate performante care asigură o igienă și o îngrijire de calitate pentru copii și pentru adulți.

4. Folosește apă de gură. Alege o apă de gură care conține fluor. Dacă folosești o apă de gură cu fluor după ce te-ai spălat pe dinți, ea va ajuta fluorul să ajungă la smalțul de pe toată suprafața dinților. Ține apa în gură timp de două minute pentru a-i permite să îmbrace eficient toți dinții.

Nu înghiți apa de gură deoarece s-ar putea să te strici la stomac. Dacă vrei să omori bacteriile din gât, atunci fă o gargară scurtă cu apa de gură.

5. Periază-ți și limba. Suprafața limbii tale nu este netedă. Din acest motiv pe ea se pot acumula resturi de mâncare și bacterii. În acest fel, limba devine o sursă de bacterii care pot fi transferate pe dinți. Poți peria limba sau poți folosi un instrument special pentru curățarea ei. Unele periuțe de dinți au pe coadă un petic din cauciuc tare pe care îl poți utiliza pentru curățarea limbii. Clătește-ți gura după ce ai terminat.

6. Nu fuma! Fumatul îți va îngălbeni dinții și va crește riscul de a face cancer bucal sau de a-ți îmbolnăvi gingiile.

7. Limitează cantitatea de zahăr pe care o consumi. Zahărul erodează smalțul dinților deoarece atunci când se descompune el produce acizi care atacă smalțul. Astfel, crește riscul de a face carii. E bine să reduci deserturile precum prăjiturile, produsele de patiserie, înghețata, sucurile dulci și cafelele și ceaiurile îndulcite foarte mult.

8. Consumă mai puține mâncăruri lipicioase (jeleuri, caramele, smochine confiate, gumă de mestecat cu zahăr etc). Aceste dulciuri lasă un strat subțire de zahăr peste dinți care este dificil de eliminat.

9. Redu cantitatea de alcool pe care o consumi. Alcoolul deteriorează și el smalțul dinților.

10. Fă vizite regulate la dentist. Nu trebuie să aștepți să apară o problemă ca să mergi la medicul stomatolog. Există și tratamente preventive care îți vor face dinții mai puternici.