10 curiozități fascinante din istoria Eurovision

Eurovision 2015 Foto: Facebook Eurovision

Concursul Eurovision este considerat de către mulți o plăcere vinovată și, deși este în fiecare an blamat pentru voturi politice, competiția reușește din 1959 să aducă în prim-plan artiști care au vândut zeci de milioane de discuri.

Concursul anual organizat de către țara care a câștigat în anul anterior a stârnit încă din primul an controverse și curiozități. Iată care sunt cele mai interesante:

1. Apariția Eurovisionului a fost inspirată de celebrul festival italian de muzică Sanremo. La această ediție nu puteau participa trupe, ci doar cântăreți solo. Voturile nu au fost făcute publice, așa că triumful Suediei atunci a fost pus sub semnul întrebării. După această ediție, toate voturile au fost transparente.

2. Prima dată când Eurovisionul a fost transmis color la televizor a fost în anul 1968, când competiția a avut loc la Royal Albert Hall din Londra.

3. În 1986, concursul a fost câștigat de către o fetiță de numai 13 ani, Sandra Kim, reprezentanta Belgiei. În istoria show-ului au existat și participanți mai tineri trimiși de Franța (11 ani) și Israel(12 ani).

4. La ediția a concursului din 1969, au fost nici mai mult nici mai puțin de…4 țări câștigătoare: Spania, Marea Britanie, Franța și Olanda.

5. Faimoasa cântăreață Celine Dion a câștigat ediția din 1988 a concursului, însă nu ca reprezentanță a țării sale natale, Canada, ci a Elveției. Pe lângă Celine Dion, Abba, Johhny Logan, Julio Iglesias și Cliff Richard au reușit să facă istorie cu piesele lor.

6. Țara care a auzit de cele mai multe ori expresia „zero puncte” în clasamente în urma voturilor este Norvegia, iar portughezii nu au reușit niciodată să se claseze între primele cinci țări.  Pe de altă parte, Irlanda conduce în topul celor mai multe trofee Eurovision câștigate, având 7 statuete. E urmată de Regatul Unit, Franța, Luxemburg și Suedia fiecare cu câte 5 victorii.

7. În 2004, după ce a câștigat trofeul, Ruslana a fost recompensată cu un loc în Parlamentul Ucrainei.

8. Australia este invitată în acest an să participe al Eurovision și organizatorii au anunțat că este un gest unic prilejuit doar de tematică, însă dacă vor câștiga competiția se văd obligați să îi invite din nou anul viitor. Australia va fi reprezentată de cântărețul Guy Sebastian cu piesa „Tonight ”. Guy Sebastian a devenit cunoscut în anul 2003, atunci când a câștigat varianta Australiană a competiției X Factor. Totuși, dacă Australia va câștiga, la anul tot o țară europeană va fi gazdă.

9. Fiecare cântec nu trebuie să fie mai lung de trei minute și sunt permise maximum șase persoane pe scenă la fiecare reprezentație. De asemenea, animalele vii sunt interzise pe scenă.

10.  La ediția din 1983, reprezentanții Turciei au repetat obsesiv cuvântul „opera” în piesa lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O poveste despre uriașii tăcuți ai pădurilor. Cum comunică arborii unii cu alții

Cum îmbătrânește un cuplu împreună. Experiment inedit și emoționant

Rețete de băuturi din florile de soc, vedetele primăverii

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.