10 ani de la moartea celui mai popular papă

Ioan Paul al II-lea
Papa și George W Bush Foto: wikimedia commons

Pe 2 aprilie 2004, anunțul că cel mai popular papă al epocii moderne,  Papa Ioan Paul al II-lea a murit, a îndurerat milioane de credincioși catolici dar și de alte confesiuni.

Sfântul Poloniei,  cunoscut în viața civilă drept Karol Jozef Wojtyla și devenit Papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei, s-a născut la 18 mai 1920 în orăşelul Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. Pentru a evita deportarea în Germania, acesta a fost nevoit să lucreze într-o carieră de piatră și într-o fabrică de produse chimice, dar a continuat să se gândească la faptul că menirea sa este să devină preot.

După ce a devenit Papă, la trei ani de la acest eveniment, pe 13 mai 1981, pe când se pregătea să îi salute pe credincioșii adunați în Piața Sfântului Petru, a fost victima unui atentat dus la capăt de Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Acel glonț aproape l-a costat viața pe papă, care avea să afirme despre atentat: „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria, pe care papa Ioan Paul al II-lea o venera în mod deosebit. În timpul vizitei sale din 1983, papa l-a iertat în mod public pe agresor, iar datorită acestui fapt și-a câștigat milioane de simpatizanți, de toate confesiunile.

Papa Ioan Paul al II-lea a avut succes în dialogul cu evreii şi cu reprezentanţii altor religii, pe care i-a invitat de mai multe ori în întâlniri de rugăciune pentru pace, în special la Assisi. Numeroși istorici îi atribuie un rol important și în prăbușirea blocului comunist.  De asemenea, Ioan Paul al II-lea este singurul papă care a vizitat o sinagogă și o moschee, dar și lagărul de la Auschwitz și Zidul Plângerii din Ierusalim și a cerut în mod repetat iertare pentru secole de represiune creștină la adresa evreilor, dar și pentru cruciade și persecutarea lui Galileo.

În data de 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat, în Piața Sf. Petru din Roma. Slujba de beatificare a fost prezidată de Papa Benedict al XVI-lea. Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată de Papa Francisc în data de 27 aprilie 2014. Munca sa a fost continuată de către papa Benedict al XVI-lea și de către Papa Francisc.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un francez, cucerit de România. „Singura țară din Europa unde mai poți descoperi o lume reală”

Cele mai frumoase 20 de fotografii din lume, realizate cu telefonul mobil

Imagini uimitoare cu ghețarii pe cale de dispariție

Ghid. 13 reguli pentru a face cumpărături online în siguranță

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.