Județul Vrancea a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO cu un traseu de transhumanță ce străbate 10 localități, a anunțat Consiliul Județean Vrancea.
„Transhumanța este un obicei străvechi de migrare a ciobanilor cu oilor, în funcție de anotimp, iar traseul de transhumanță din Vrancea, recunoscut în România ca patrimoniu cultural, cuprinde localitățile: Soveja, Năruja, Nistorești, Tulnici, Paltin, Nereju, Bârsești, Coza, Păulești, Negrilești.
Intrarea în patrimoniul UNESCO a avut loc la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, după ce România a depus un dosar în urmă cu 3 ani, alături de alte 9 state europene”, a transmis CJ Vrancea pe pagina de Facebook a instituției.
Transhumanța, adică mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara), este veche de mii de ani, fiind o practică încă din timpul Imperiului Roman, potrivit Wikipedia.org.
Turmele stau vara în zonele de munte, cu pășuni bogate, iar iarna coboară în zonele de șeș, cu climă mai blândă.
Foto: hazelucyxuan / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: